Slika novorođene bebe koja oduzima dah

Izvor: B92, 06.Jun.2013, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slika novorođene bebe koja oduzima dah

Grčki lekar, ginekolog i akušer, Aris Cigris fotografisao je trenutak tokom porođaja žene koja je na svet donela bebu u netaknutom "vodenjaku".

Dr Cigris fotografiju je objavio na svom Fejsbuk nalogu, a porođaj (carski rez) se desio sredinom marta u atinskom predrađu Marusi, prenosi Dejli Mejl.

Obično vodenjak pukne tokom porođaja, ali pošto se to nije desilo ovog puta, dr Cigris kaže da beba nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ni "shvatila" da je rođena i da se ponašala kao da se i dalje nalazi u materici. Cigirs je rekao da je ovo izuzetno retka pojava i da mu je prizor "oduzeo dah". Vodenjak je membranska kesa (opna) koja se nalaze u materici. Ona sadrži plodovu vodu koja štiti bebu na više načina: deluje kao mehanička zaštita od spoljašnjih udaraca i buke, štiti bebu i matericu od infekcija, a ima i važnu ulogu u razvijanju unutrašnjih organa, kao što su pluća i bubrezi. Cepanje ove membranske kese označava „pucanje vodenjaka“ jer amnionska tečnost tj. plodova vodica tada može da isteče kroz vaginu.

Beba tokom porođaj nije bila u opasnosti pošto je apsolutno zaštićena sve dok vodenjak ne pukne i dok su placenta i pupčana vrpca u funkciji.

Sličan fenomen dogodio se i tokom porođaja holivudske zvezde Džesike Albe, koju je to iskustvo inspirisalo da svoju ćerku, koja sada ima dve godine, nazove Hejven (eng. Haven, Utočište).

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Slika novorođene bebe koja oduzima dah

Izvor: B92, 06.Jun.2013

Grčki lekar, ginekolog i akušer, Aris Cigris fotografisao je trenutak tokom porođaja žene koja je na svet donela bebu u netaknutom "vodenjaku"...Dr Cigris fotografiju je objavio na svom Fejsbuk nalogu, a porođaj (carski rez) se desio sredinom marta u atinskom predrađu Marusi, prenosi Dejli Mejl...Obično...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.