Situacija na Lezbosu „na ivici eksplozije

Izvor: Politika, 07.Sep.2015, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Situacija na Lezbosu „na ivici eksplozije"

ATINA – Situacija na grčkom ostrvu Lezbos je „na ivici eksplozije” zbog dolaska više od 15.000, većinom sirijskih izbeglica, izjavio je danas grčki ministar za migracije Janis Muzalas.

Muzalas je za radio stanicu „Vima” rekao da će čamci, kojima se izbeglice prebacuju na kontinentalni deo Grčke, uskoro početi da koriste i drugu luku kako bi se smanjio pritisak na 85.000 stanovnika ostrva.

„U Mitileni se trenutno nalazi između 15.000 i 17.000 izbeglica i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << to su zvanični podaci naših službi”, kazao je Muzalas, upozorivši da je situacija na ostrvu „na ivici eksplozije”, preneo je AFP.

Muzales je prethodno državnoj TV stanici ERT1 izjavio da se najmanje dve trećine izbeglica i ekonomskih migranata, koji su trenutno na ostrvu Lezbos, nalazi u očajnim uslovima i da će biti prebačeni na kontinentalni deo u narednih nekoliko dana.

Procenjuje se da se na Lezbosu, ostrvu na istoku Egeja, nalazi između 15.000 i 18.000 izbeglica.

Muzalas je državnoj TV stanici ERT1 rekao da su obezbeđeni dodatni trajekti, a da će neki brodovi biti korišćeni kao prihvatni centri, preneo je AP.

Rojters navodi da se na Lezbosu nalazi tri puta više izbeglica nego što to ostrvo može da primi, pa je zato Grčka zatražila pomoć EU.

Muzalas je dodao da je plan da se 12.000 izbeglica izmesti sa ostrva u narednih pet dana.

„Ne možemo da rešimo problem, ali možemo da nađemo rešenja da malo olakšamo situaciju”, kazao je on.

Na krhkim plovilima sa Turske obale na Lezbos svakog dana stiže više od 1.000 migranata. Većina njih ostaje zarobljena danima na tom ostrvu čekajući identifikaciju, a nakon toga ukrcavanje na neki od pretrpanih trajekata.

Grčka privremena vlada je problem migranata postavila kao svoj prioritet, značajno unapredivši napore da se izađe na kraj s njihovim velikim prilivom.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Krkljanac na Lezbosu, tuče i očaj VIDEO

Izvor: Mondo, 08.Sep.2015, 08:12

Novi sukobi izbili su sinoć između grčke policije i izbeglica na ostrvu Lezbos pošto je situacija "na ivici eksplozije", gde se nalazi na hiljade ljudi izbeglih, pretežno, iz Sirije...Na desetine pripadnika Obalske straže i interventne policije pendrecima su se "borili" sa oko 2.500 izbeglica na...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.