Simeon Vilovski uhapšen u Solunu

Izvor: Politika, 11.Mar.2010, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simeon Vilovski uhapšen u Solunu

Grčka policija uhapsila je juče protosinđela Simeona Vilovskog, ličnog sekretara vladike Artemija, za kojim je bila raspisana međunarodna poternica. Vilovski je uhapšen juče pre podne, u predgrađu Soluna. Prema rečima Slobodana Homena, državnog sekretara Ministarstva pravde, resorno ministarstvo po hitnom postupku priprema dokumentaciju kojom će biti zatraženo izručenje Vilovskog srpskim pravosudnim organima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
– Informacija o hapšenju Vilovskog dostavljena je Ministarstvu pravde juče oko podne. Dokumentacija koju je potrebno dostaviti grčkim pravosudnim organima, a koja će opravdati naš zahtev za izručenje Vilovskog se priprema po hitnom postupku. Biće prosleđena čim bude prevedena na grčki jezik. Osim što je za njim raspisana poternica, u predmetu će se postupati sa naročitom hitnošću i s obzirom na to da je u pitanju narušavanje ugleda jedne od najznačajnijih institucija u Srbiji – Srpske pravoslavne crkve – rekao je za „Politiku” Slobodan Homen.

U istrazi protiv Predraga Subotičkog, direktora Eparhijskog centra „Rade Neimar”, koji je priveden sredinom februara, i oca Simeona zakazano je saslušanje prva tri svedoka koje je predložilo tužilaštvo. Sudija će saslušati blagajnika Eparhije raško-prizrenske, jednog od zaposlenih u preduzeću „Rade Neimar” i još jednog svedoka. Viši sud u Beogradu podneo je krivičnu prijavu protiv protosinđela Simeona i Predraga Subotičkog zbog sumnje da su nezakonito prisvojili 350.000 evra, namenjenih obnovi crkava. Krivičnu prijavu podneo je Sveti arhijerejski Sinod, koji je početkom februara doneo odluku i da pokrene kanonski postupak protiv vladike Artemija. Kako su tada isticali članovi „crkvene vlade”, u „problematičnim transakcijama nema prisustva episkopa raško-prizrenskog, ali je njegova odgovornost što je dao prevelika ovlašćenja svojim saradnicima”.

Za jednog od njih oca Simeona Vilovskog vladika Atanasije, privremeni administrator eparhije raško-prizrenske, izjavio je da je proneverio novac od narodnih kuhinja na Kosmetu, kao i da je od tih para „zidao i gradio”, pa i da poseduje kuću u Grčkoj, upravo u Solunu gde je i uhapšen. On je navodno postao i klirik Grčke pravoslavne crkve, ali, kako je objašnjavano, to neće sprečiti da se protiv njega vodi postupak za utvrđivanje odgovornosti. Nezvanično se navodilo i da postoji sumnja da je otac Simeon eparhijskim novcem platio sebi povezivanje staža, kao i da je nenamenski trošio sredstva namenjena humanitarnim fondovima. Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, član Svetog arhijerejskog Sinoda i jedan od članova sinodske komisije koja je saslušavala vladiku Artemija 5. februara, naveo je i da se pretpostavlja da je otac Simeon odneo u Grčku važna dokumenta.

M. D. – J. B.

[objavljeno: 12/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.