Serija zemljotresa u Makedoniji i Grčkoj

Izvor: RTS, 24.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Serija zemljotresa u Makedoniji i Grčkoj

Serija snažnih zemljotresa registrovana na području jugoistočne Makedoniji. Potresi još uvek traju javljaju makedonski mediji, ne saopštavajući detalje o posledicama. Potresi se osetili na jugu Srbije i u Bugarskoj. Zemljotres i u blizini Soluna.

Serija potresa pogodila je područje jugoistočne Makedonije. Najjači je zabeležen oko 18 sati i imao je jačinu od 5,4 stepena Rihterove skala a epicentar je bio u oklolini gradića Valandovo na jugu Makedonije.   >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Potresi i podrhtavanje tla još uvek traju, navodi makedonska agencija MIA, ali drugih informacija o eventualnoj šteti ili povređenima za sada nema.

Mreža seizmoloških stanica u Srbiji registrovala je u toku popodneva seriju snažnih zemljotresa u regionu Valandova u Makedoniji, koji se osetio i na jugu Srbije i mogao je izazvati štete, saopštio je večeras Seizmološki zavod Srbije.

Najjači od tih zemljotresa bio je u 18:17 časova, a njegova magnituda bila je 5,4 jedinice Rihterove skale. To znači da je intenzitet bio 7 do 8 stepeni Merkalija.

Područje koje je zahvatio zemljotres poznato je kao trusno. 1931. godine, u martu, bio je zemljotres magnitude preko 6 jedinica Rihterove skale, navodi Zavod.

Grčka agencija ANA je javila je da je zemljotres jačine 5,1 stepen Rihterove skale registrovan večeras u blizini Soluna.

Geofizička laboratorija Univerziteta Aristotel u Solunu saoštila je da je epicentar zemljotresa bio 70 kilometara severno od Soluna, u blizini granice s Makedonijom.

Ranije u toku dana registrovano je više potresa čiji je epicentar bio na istom području, a najjači je bio u toku popodneva i njegova je jačina bila 4,1 stepen Rihterove skale.

Portal Bugarske nacionalne televizije javlja da su se potresi osetili i na teritorije Bugarske, od epicentru bliskih Petriča i Blagoevgarada, pa do 300 kilometra udaljenog Plovdiva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.