Sedmorica Albanaca u grčkoj vojsci uhapšeno zbog ispoljavanja nacionalizma

Izvor: KMnovine.com, 25.Jan.2017, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedmorica Albanaca u grčkoj vojsci uhapšeno zbog ispoljavanja nacionalizma

Sedmorica Albanaca u grčkoj vojsci uhapšeno zbog ispoljavanja nacionalizmaGrčki ministar odbrane zahteva da vojnici budu kažnjeni "kao nikada pre", kako bi se izbegle slične akcije ubudućnosti, javila je pres služba Ministarstva.






Sedmorica grčkih vojnika, inače tamošnji Albanci, fotografisali su se pokazujući rukama simbol albanskog orla, "znak albanskog irdentizma" zbog čega su uhapšeni i odvedeni na saslušanje zbog onoga >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << što su uradili, prenose grčki izvori. Ovim je pokrenuto i pitanje opšteg propusta zahtevajući bjašnjenje kako su regruti uopšte uneli telefon ili kameru u vojnu bazu, kao i ko je osmi vojnik koji je fotografisao. Grčki Ministar odbrane sada zahteva da oni budu najstrožije kažnjeni kako se to ne bi ponovilo drugim vojnicima.

Nakon što su ovu fotografiju objavili na društvenim medijima njihovi mobilni telefoni su oduzeti na osnovu hitnom naloga tog ministarstva a mladići će biti zadržani pod prismotrom. Sprovedena je unutrašnja vojna istraga koja je otkrila je da su vojnici sa fotografije bili mladi regruti koji još uvek nisu položili zakletvu.

Zbog medijske reakcije i grčke politike, slučaj je dobio mnogo veće razmere nego što se očekivalo, što je primoralo vojno tužilaštvo da pokrene istragu. Zabrinjavajući problem, kao grčki mediji ocenjuju, osim odgovornosti onih koji su dozvolili da do takve provokacije dođe, jeste činjenica da je posle otkrivanja slučaja Generalštab grčke Vojske izdao blažu izjavu da okivljeni neće biti dodeljeni borbenim jedinicama već će biti prebačeni na granične prelaze, uprkos činjenici da vojni propisima predviđaju stroge kazne. Sa drugi strane, kako su prenele grčke novine "Prototema", grčki Ministar odbrane insistira na najstrožim mogućim kaznama u nameri da spreči ponavljanje ovakvih provokacija u budućnosti.

Ova sedmorica regruti su trebala da polože zakletvu 3. februara, a nakon incidenta će biti prebačeni u odvojene jedinice. Iz ministarstva dodaju da pravna služba razmatra slučaj kako bi ocenila da li mogu da se nađu na optuženičkoj klupi zbog ove provokacije zbog čega će vojnici biti podvrgnuti ispitivanju a mediji prenose da im u slučaju da optužnice budu podignute preti i do pet godina zatvora.

Albanske vlasti se nisu oglasile povodom incidenta a mediji na albanskom a pažnjom prate čitav slučaj.

Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2017 ::    Hvala na interesovanju



Nastavak na KMnovine.com...






Povezane vesti

Sporne fotografije Albanaca u makedonskoj i grčkoj vojsci

Izvor: Beta, 26.Jan.2017, 14:25

Grupa vojnika Albanaca u Armiji Makedonije (ARM) solidarisala se s grčkim vojnicima albanskog porekla koji su pod istragom zbog simboličnog isticanja državnog znamenja Albanije  -  dvoglavog orla, preneli su danas makedonski mediji.Portal shqiperiaime.al preneo je fotografiju koju su vojnici ARM...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.