Sećanje na žrtve Prvog svetskog rata

Izvor: Politika, 11.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na žrtve Prvog svetskog rata

Državna ceremonija održana kod Spomen- kosturnice branilaca Beograda na Novom groblju

Povodom obeležavanja 90 godina od završetka Prvog svetskog rata,juče je kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda na Novom groblju održana državna ceremonija odavanja visokih vojnih počasti stotinama hiljada vojnika i civila koji su položili život za oslobođenje Srbije. Zvaničnici vlade i Vojske Srbije, ambasadori i izaslanici odbrane Austrije, Australije, Belgije, Bugarske, Velike >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Britanije, Grčke, Italije, Kanade, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovačke, Francuske, Holandije iČeške, kao ipredstavnici nevladinih organizacija koje neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije, položili su vence na Spomen-kosturnicu. Usledila je počasna paljba, a orkestar Vojske Srbije intonirao je srpsku himnu.

– Monumentalni memorijal pred kojim stojimo svedočanstvo je istinskog junaštva, požrtvovanja, masovnog stradanja srpske vojske u Prvom svetskom ratu i njenog ogromnog doprinosa pobedi sila Antante. Srbija je postala simbol nepokornosti i otpora protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja, a slobodu i nezavisnost, za koje smo platili visoku cenu, doneo nam je goloruki srpski seljak-vojnik, ali i vojnički geni Živojina Mišića, Radomira Putnika, Stepe Stepanovića, Petra Bojovića i Pavla Jurišića Šturma. Želim da iz ovog grada, koji je u prošlom veku nekoliko puta bio bombardovan, uputim apel da međusobne zavade, netrpeljivosti, sukobljeni interesi ustupe mesto saradnji, miru, međusobnom uvažavanju i mirnom rešavanju sporova. Nekadašnji protivnici na bojnom polju s pravom žele da budu partneri u miru – obratio se prisutnima Žarko Obradović, ministar prosvete u Vladi Srbije.

Okupljeni su potom kod ruskespomen-kosturnicena istom groblju odali poštu ruskim borcima koji su poginuli za slobodu Srbije. Kod francuske spomen-kosturnice pročitano je dirljivo pismo koje je jedan francuski vojnik poslao svome ocu sa Solunskog fronta, u kome mu poručuje da ga voli i da možda neće moći to drugačije da mu pokaže ako pogine, a dečji hor iz beogradske Francuske škole otpevao je Marseljezu – francusku himnu. Manifestaciju je organizovaoSektor za boračko-invalidsku zaštitu Ministarstva rada i socijalne politike, u saradnji s ministarstvima odbrane, spoljnih poslova i prosvete i Vojskom Srbije.

T. Bojković

[objavljeno: 12/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.