Sastanak kreditora u Berlinu: Biti il ne biti za Grčku

Izvor: Blic, 02.Jun.2015, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak kreditora u Berlinu: "Biti il' ne biti" za Grčku

Ostalo je još samo tri dana do datuma kada Atina mora da isplati ratu duga MMF-u, što će, kako se čini, veoma teško postići. Međunarodni kreditori su u ovom presudnom trenutku održali vanredan sastanak u Berlinu, na kojem su razmatrali kako da okončaju pregovore o paketu pomoći Grčkoj kako bi dobila novac na vreme i izbegla bankrot.

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi i šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard pridružili su se sinoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prethodno zakazanom sastanku kancelarke Angele Merkel, francuskog predsednika Fransoa Olanda i šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera.

U saopštenju nemačke vlade navodi se da su se svi oni obavezali na intenzivno traganje za rešenjem pitanja grčkog duga. Takođe su se dogovorili da budu u kontaktu međusobno, kao i sa grčkom vladom.

Grčka hitno treba da okonča pregovore sa kreditorima o reformama koje mora preduzeti da bi dobila preostalih 7,2 milijarde evra paketa pomoći, zahvaljući kojoj je preživela poslednjih pet godina.

Bez tog novca, država bi mogla da bankrotira u narednih nekoliko nedelja i da izađe iz evrozone, što bi moglo da destabilizuje privredu cele Evrope.

Grčka vlada se još nije izjasnila povodom predloga MMF-a da četiri naredne rate duga, koje mora da isplati ovog meseca, spoji u jednu i plati je tek krajem juna.

Ipak, premijer Aleksis Cipras je svestan da mu "gori pod nogama". Nemački "Velt" je objavio da je on počeo da preispituje ključne stavke svog političkog programa. Dok je u predizbornoj kampanji ponavljao da "neće dirati penzije", sada razmatra njihovo smanjenje i pomeranje granice za odlazak u penziju.

U budućim pregovorima kreditora i Grčke mogu se očekivati kompromisi na četiri polja, pišu američki mediji. Najveća pažnja poklanja se polju fiskalne pozicije, gde se razmatraju pitanja budžeta i potencijalnog dugoročnog otpisa duga.

Važno je i pitanje privatizacije, budući da je nova vlada izabrana kao reakcija građana na brojne privatizacije pod okriljem stare vlasti.

Kompromis je neophodan i na polju reformi tržišta rada. Atina se zalaže za povećanje minimalne zarade, dok kreditori traže dalju deregulaciju tržišta rada.

Četvrto polje su penzije, jer kreditori smatraju da je grčki penzioni sistem "suviše velikodušan". Cipras je dosad bio odlučan po ovom pitanju, ali je sada počeo da razmatra i druge opcije.

Grčki ministar rada Panos Skurletis izjavio je, međutim, da je grčka vlada "završila sa kompromisima".

- Svako udaljavanje vlade od predizbornih obećanja značilo bi da su nam potrebni novi izbori - rekao je on.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.