Samaras oduševljen kreditom – Grke brinu porezi

Izvor: Politika, 15.Dec.2012, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samaras oduševljen kreditom – Grke brinu porezi

Stručnjaci prognoziraju da će iduće godine pad BDP Grčke iznositi do šest odsto i da u ovom trenutku ima malo mesta za radost

Od našeg dopisnika

Atina – Grčka od danas ponovo živi i stoji na svojim nogama”, reči su oduševljenja sa kojima premijer Antonis Samaras pozdravlja odluku evropskih kreditora o konačnoj uplati davno obećanih 34,5 milijardi evra i odobravanju kredita od dodatnih 20 milijardi. On poručuje osiromašenim i nezaposlenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Grcima da njihove žrtve nisu bile uzaludne, i da je veliko olakšanje saznanje da „solidarnost Evrope postoji i da je kraj strahovanju da će Grčka izaći iz evrozone”.

Po rečima Samarasa, naredna godina biće prelomna za ekonomiju Grčke koja je već pet godina u recesiji. On je uveren da će biti zabeleženi i prvi pozitivni pokazatelji privrednog rasta.

Međutim, ekonomisti misle drugačije i podsećaju da će najveći deo drastičnih mera štednje usvojenih u parlamentu biti sproveden upravo 2013. Stručnjaci prognoziraju da će iduće godine pad BDP iznositi do šest odsto i da u ovom trenutku ima malo mesta za radost.

Možda, samo za malo olakšanja, odnosno „hvatanje vazduha”, kako je to posle odluke Brisela rekao ministar finansija Janis Sturnaras.

„Od prve tranše od 34,5 milijardi koju ćemo dobiti u ponedeljak – 16 milijardi odlazi u banke, sedam milijardi u budžet i 11,3 milijarde za servisiranje duga. Naredna tranša koja je obećana za mart biće potrošena za banke i ponovo za budžet, što znači da smo dobili priliku da udahnemo i uštedimo na vremenu – moramo se uhvatiti u koštac sa problemom recesije i nezaposlenosti”, rekao je Sturnaras.

Koalicioni partneri – Pasok i Demokratska levica – zadovoljni su što im je premijer i lider Nove demokratije javno odao priznanje za podršku koju su pružili.

Opozicija je rešenje Brisela o pomoći dočekala „na nož”, uz opasku Sirize da Samarasova vlada još jednom pokušava da se prikaže kao „spasilac nacije koja i dalje tone u nemaštinu, i koja ostaje u vakuumu ne dobivši ništa”. Grčki komunisti smatraju da će se narod i dalje žrtvovati i da će EU nametnuti nove mere štednje koje će plaćati Grci.

Poslednja ispitivanja javnog mnjenja, koje je uradio TV Skaj, pokazuju da uprkos svim problemima, premijer Samaras ipak čvrsto drži svoju poziciju. Međutim, Siriza Aleksisa Ciprasa opet vodi po broju glasova i nalazi se sa 30 odsto na prvom mestu, ispred Nove demokratije.

Samaras isključuje mogućnost prevremenih izbora na koje opozicija stalno poziva i smatra da bi takav potez bio najveća glupost u trenutku kada zemlja ima šansu da se polako vrati na „normalan kolosek”.

Međutim, s obzirom na činjenicu da se koalicija prilikom poslednjih glasanja u parlamentu pokazala kao slaba i nejedinstvena, jasno je da je i vlada ugrožena. Izglasavanje svakog novog zakona je prilično napeto.

Doza strepnje postoji i kada je u pitanju zakon o porezima koji je bio uslov za dobijanje evropskih kredita, ali koji je svojevrstan namet za osiromašenu naciju koja nije naučena da plaća poreze. Pretpostavke su da će zakon biti izglasan tek posle praznika, do kada će trajati debata u parlamentu.

Međutim, on Grke „baca u očaj” jer predviđa poreze od 22, 32 i 42 odsto – zavisno od primanja, profesije. Tako će za godišnja primanja od 25.000 evra porez biti 22 odsto, od 25.000 do 42.000 evra porez je 32 odsto. Visoka primanja preko 42.000 evra oporezivaće se sa 42 odsto. Poljoprivrednici će plaćati porez od 13 odsto na sve prihode gazdinstva. Neće se oporezivati primanja do 3.000 evra za „samce” i 5.000 ukoliko imaju porodicu. Porez na imovinu će iznositi 20 odsto od tržišne vrednosti, na rentiranje 10 odsto i više, zavisno od veličine objekta.

Istovremeno, nastavlja se i serija hapšenja biznismena i bankara koji se uglavnom optužuju za izbegavanja plaćanja poreza i „pranje novca”. Poslednji na listi je bankar Lavrentis Lavrentijadis koji je banku Proton doveo do bankrota – sada je osumnjičen za „pranje novca”.

------------------------------------------

Smena zbog turskih serija

Atina – Generalni direktor grčke državne televizije ERT – Kostas Spiropulos smenjen je zbog odluke da ERT učestvuje u snimanju dokumentarnog filma „Kišmet” o turskim serijama koje su preplavile Grčku, ali i celu Evropu. U projektu učestvuju TV kompanije Švedske, Finske, Poljske i Bugarske, ali ERT smatra da bi ovakav film „doprineo popularizaciji turskih ’sapunskih opera’ u čemu grčka državna TV ne treba da učestvuje”. Očigledno, kako komentarišu grčki mediji – „politički odnosi i prošlost u grčko-turskim odnosima nisu zaboravljeni”.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 15.12.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.