Izvor: RTV 5, 18.Jun.2012, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samaras dobio mandat za formiranje vlade

Predsednik Grčke Karolas Papuljas dao je danas mandat Samarasu koji je najavio da želi da postigne dogovor o formiranju koalicione vlade narednih dana sa politickim snagama koje veruju u evropsku orijentaciju zemlju. Samaras je istakao da će odmah po završetku razgovora sa predsednikom Papuljasom krenuti sa pregovorima sa drugim liderima partija koje su izabrane u grčki parlament.

Tako je planirano da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << se Samaras danas posle podne sastane sa liderom stranke SIRIZA Aleksisom Cirpasom, kao i PASOK-a Evangelosom Venizelosom. Samaras je, inače ranije, izjavio da vlada mora biti brzo formirana, kao i da mu je cilj da zemlja ostane u evrozoni.

Samaras je pozvao sve političke snage da se slože sa njegovim ciljevima i učestvuju u formiranju vlade "nacionalnog spasa". Prema preliminarnim rezultatima prebrojanih 99 odsto glasova, Nova Demokratija je osvojila 29,7 odsto, ispred koalicije SIRIZA koja je dobila 27 odsto glasova.

Lideru Nove Demokratije Samarasu trebaće podrška socijalističkog PASOK-a za formiraje vlade, pošto će, sa 50 mesta bonusa koje se daje partiji koja osvoji najveći broj glasova na izborima, Nova Demokratija i PASOK imati 162 mesta od ukupno u 300 u parlamentu dovoljno za formiranje vlade. Iz PASOK-a su izrazili spremnost za pružanje podrške širokoj koaliciji koja će uključivati i političku koaliciju SIRIZA, mada smatraju da je najvažniji cilj da se formira nova vlada i okončaju političku neizvesnost.

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.