Samaras: Predstojeće mere štednje poslednje, ali neizbezne

Izvor: Blic, 30.Avg.2012, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samaras: Predstojeće mere štednje poslednje, ali neizbezne

Atina - Grčki premijer Antonis Samaras rekao je danas na sastanku svoje Nove demokratije da će nove mere štednje, planirane za 2013. i 2014. biti poslednje, ali je upozorio da bi bez njih Grčka morala da napusti 17-članu evro zonu.

Samaras, koji pokušava da ubedi koalicione partnere da pruže punu podršku za mere kojima se planira ušteda od 11,5 milijardi evra, istakao je da će ekonomske reforme i privatizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obnoviti privredni rast posle četiri godine duboke recesije.

- Ovo je poslednji paket mera štednje. Grčka ekonomija ne može više da izdrži - rekao je Samaras na sastanku zvaničnika svoje stranke.

On je dodao da će nove mere biti teške i bolne.

- Ali, takođe su neizbežne. Jer, bez njih zemlja bi izgubila kredibilitet i kao posledica toga, napustila evro. Što bi... uništilo državu - poručio je Samaras.

Atina se obavezala da u 2013. i 2014. primeni nove mere štednje, prema sporazumu sa medjunarodnim kreditorima, kako bi dobila novu tranšu pomoći od 31 milijarde evra, neophodnu da ne bankrotira.

Posle nedelja razgovora koalicionih partnera - Nove demokratije, PASOK-a i Demokratske levice, Samarasova vlada je saopštila da je blizu rešenja kako će tačno primeniti mere štednje.

Vladin program biće tema razgovora i sa inspektorima "trojke" - Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske komisije i Evropske centralne banke, koji će u Atinu doći sledeće nedelje, gde će se 9. septembra sastati sa ministrom finansija Janisom Sturnarasom.

Sturnaras, koji pokušava da sa koalicionim partnerima usaglasi listu ušteda, pre toga će u utorak, u Berlinu razgovarati sa nemačkim kolegom Volfgangom Šojbleom, saopšteno je iz njegovog ministarstva.

Vlada, koja je na funkciji dva meseca, još nije objavila zvanične detalje o paketu štednje od 11,5 milijardi evra, ali se očekuje da ponovo na meti bude penzioni i javni sektor.

Posle jučerašnjeg sastanka lidera tri koalicione partije izdata su protivrečna saopštenja o merama štednje. Sturnaras je rekao da je "osnovni scenario" dogovoren, a da je ostalo da se usaglase neki "manji, tehnički" detalji.

Lider Demokratske levice Fotis Kuvelis, medjutim, insistirao je da se snažno protivi neselektivnom smanjenju prihoda.

Njegova partija se, takođe, protivi smanjenju izdvajanja za lokalne vlasti i penzije poljoprivrednika, kao i predlogu da s radnih mesta bude suspendovano hiljade zaposlenih u javnom sektoru, kojima su radna mesta doživotno garantovana, a koji su pred penzijom, uz manju platu do penzije.

Partijski lideri će se ponovo sastati sledeće nedelje, pred sastanak sa "trojkom".

Kada nove mere štednje budu utanačene, njih mora da potvrdi i parlament, u kome tri koalicione partije imaju većinu od 178 mesta od 300.

Očekuje se da to glasanje podstakne nove proteste, jer se sindikati i neke partije oštro protive daljim merama štednje.

Povezane vesti: Grčki premijer traži više vremena za reforme Grčka vlada namerava da ukaže na kontraproduktivne mere Evropska komisija: Grčka vlada mora dodatno da uštedi Najmanje 20 povređenih u sukobu policije i anarhista u Atini
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.