SUBNOR podržao stav Vulina prema Apisu

Izvor: Politika, 04.Avg.2014, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUBNOR podržao stav Vulina prema Apisu

Podrška ministru rada, zapošljavanja i socijalne politike Aleksandru Vulinu, za stavove iznete u „Politici” u subotu u tekstu „Vulin: Srbija duguje mnogo Apisu”, stigla je sa pomalo neočekivane strane – od SUNBNOR-a. Ministar Vulin je prilikom nedavne posete Grčkoj obišao i neobeleženi grob jedne od najkontroverznijih i najtajanstvenijih ličnosti srpske istorije, koja se povezuje sa Majskim prevratom 1903. godine, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Sarajevskim atentatom 1914. godine. Podržane su ocene ministra Aleksandra Vulina da Srbija mnogo duguje pukovniku Dragutinu Dimitrijeviću Apisu, kome se, bez obzira na izvršnu odluku sudskih organa iz 1953. godine, grob još, u stvari, ne zna posle egzekucije na solunskom polju 16. juna 1917.

– Školovani srpski oficir, za koga se tvrdilo da je kao vrsni obaveštajac učestvovao u svrgavanju Obrenovića i dovođenju Karađorđevića na presto u Beogradu, a potom i organizovao, sa „Mladom Bosnom” i Gavrilom Principom i drugovima, atentat na Franca Ferdinanda u Sarajevu, osuđen je pod optužbom da je kovao zaveru protiv Aleksandra Prvog Karađorđevića. Streljan je u Solunu i pokopan na vojničkom groblju u Zejtinliku, bez imena i čina, samo pod brojem 5027. Opravdano se pita član aktuelne Vlade Srbije, zadužen inače i za boračka pitanja, nije li pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis, zajedno sa svojim kolegama oficirima Ljubomirom Vulovićem i Radetom Malobabićem, zaslužio bar dostojnu sahranu – navodi se u saopštenju SUBNOR-a.

U otadžbinu, saopštila je ova organizacija,„vraćeni su posmrtni ostaci dinastije Krađorđevića, koja je primila srpsku krunu posle pogubljenja Obrenovića u beogradskom dvoru i kasnije organizovala montirano suđenje svojim oficirima, tvrdeći da su zaverenici”. A bili su, smatraju u SUBNOR-u,„nerazložno oklevetani u strahu intriganata da sposobni obaveštajci u kraljevoj vojsci ne doakaju alavoj novoj vlasti”.

R. D.

objavljeno: 05.08.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.