SRBIJA OTKAZALA VOJNE VEŽBE SA GRČKOM: Ovo je razlog takvoj odluci?

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Apr.2023, 07:25

SRBIJA OTKAZALA VOJNE VEŽBE SA GRČKOM: Ovo je razlog takvoj odluci?

Me­di­ji pre­no­se iz­ja­vu za­hval­no­sti Ivi­ce Da­či­ća Alek­si­su Ci­pra­su i par­ti­ji Si­ri­za na po­dr­šci u od­bra­ni su­ve­re­ni­te­ta.

Grč­ki me­di­ji pre­no­se iz­ja­vu za­hval­no­sti Ivi­ce Da­či­ća, mi­ni­stra spolj­nih po­slo­va Sr­bi­je i pred­sed­ni­ka SPS-a, upu­će­noj Si­ri­zi zbog po­dr­ške oko ko­sov­skog pi­ta­nja i ci­ti­ra­ju da je šef srp­ske di­plo­ma­ti­je "du­bo­ko za­hva­lan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << grč­koj bra­ći i pri­ja­te­lji­ma iz Si­ri­ze Alek­si­su Ci­pra­su i Jor­go­su Ka­tru­ga­lo­su za nji­ho­vu bez­re­zer­vnu jav­nu po­dr­šku te­ri­to­ri­jal­noj ce­lo­vi­to­sti i su­ve­re­ni­te­tu Sr­bi­je", na­vo­di se na saj­tu "Al­fatv.gr".

U tek­sto­vi­ma na te­mu uz­dr­ža­nog grč­kog sta­va pri­li­kom gla­sa­nja o pri­je­mu tzv. Ko­so­va u Sa­vet Evro­pe ko­ji je, ka­ko pod­se­ća­ju me­di­ji iza­zvao bur­nu re­ak­ci­ju Be­o­gra­da, uka­zu­je se na iz­ja­vu biv­šeg še­fa di­plo­ma­ti­je u Ci­pra­so­voj vla­di Jor­go­sa Ka­tru­ga­lo­sa. On je u ime par­ti­je kri­ti­ko­vao stav vla­de is­ta­kav­ši da je on iz­net bez kon­sul­ta­ci­ja sa po­li­tič­kim sna­ga­ma u ze­mlji, iako se nji­me, ka­ko je re­kao, bez ob­ja­šnje­nja me­nja čvr­sti grč­ki stav po­vo­dom pi­ta­nja  tzv. Ko­so­va. Ta­ko­đe, pod­se­ća­ju me­di­ji, Ka­tru­ga­los je pod­se­tio da Grč­ka uvek mo­ra da pro­mo­vi­še mir i sta­bil­nost na Bal­ka­nu po­dr­ža­va­ju­ći obo­stra­no pri­hva­tlji­ve ko­ra­ke i re­še­nja te da uz­dr­ža­ni stav pri­li­kom gla­sa­nja o pri­je­mu tzv. Ko­so­va u Sa­vet Evro­pe ne do­pri­no­si tom ci­lju i ujed­no sla­bi ulo­gu po­sred­ni­ka ko­ju bi Grč­ka tre­ba­lo da ima u re­gi­o­nu.

"Nju­zbrejk" pod­vla­či da je Be­o­grad iz­ne­na­đen i ogor­čen jer, ka­ko se na­vo­di u tek­stu, sve se de­ša­va ne­po­sred­no po­sle po­se­te pred­sed­ni­ce Ka­te­ri­ne Sa­ke­la­ro­pu­li Sr­bi­ji ko­ja je u su­sre­tu sa pred­sed­ni­kom Alek­san­drom Vu­či­ćem iz­ne­la uve­ra­va­nja da po­vo­dom pi­ta­nja ne­za­vi­sno­sti tzv. Ko­so­va, grč­ka po­zi­ci­ja osta­je sta­bil­na i ne­pro­me­nje­na. U tek­stu se na­gla­ša­va da se u prak­si ta po­zi­ci­ja ni­je po­tvr­di­la i da to "Ko­so­vu" osta­vlja na­du na pro­me­nu grč­kog sta­va”.

Ugled­ni "Ka­ti­me­ri­ni" pi­še da je ot­ka­za­no srp­sko uče­šće na voj­noj ve­žbi „Ori­on 23”. List na­vo­di da se srp­ske spe­ci­jal­ne je­di­ni­ce ni­su po­ja­vi­le na ovoj mul­ti­na­ci­o­nal­noj ve­žbi pod ko­man­dom Ge­ne­ral­šta­ba na­ci­o­nal­ne od­bra­ne i Ko­man­de za spe­ci­jal­no ra­to­va­nje Grč­ke. U isto vre­me od­vi­ja se i va­zdu­ho­plov­na ve­žba „Ini­o­hos”, ali srp­ska je­di­ni­ca ni­je do­šla, iako se pri­ja­vi­la za uče­šće.
Pogledaj vesti o: Grčka,   Ivica Dačić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.