SPREMNI ZA SABOR PRAVOSLAVNIH CRKAVA: Vladike na privatni avion za Krit daju 40.000 evra!

Izvor: Telegraf.rs, 10.Jun.2016, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPREMNI ZA SABOR PRAVOSLAVNIH CRKAVA: Vladike na privatni avion za Krit daju 40.000 evra!

Uprkos tome što je Srpska pravoslavna crkva (SPC) predložila juče da Veliki sveti sabor svih pravoslavnih crkava, koji bi trebalo da počne 17. juna na Kritu, bude odložen za „neko vreme“, naše vladike (njih 24) su za odlazak na Sabor već zakupile avion kojim će, zajedno sa patrijarhom i nekolicinom sveštenika, otputovati u Grčku.

To će, kako navodi izvor Alo iz SPC, biti svojevrsni "let vladika“, a samo na rentiranje letelice moraće da iskeširaju najmanje 40.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << evra, plus aerodromske takse, koje bi bile oko 1.600 evra, kada se uzme u obzir broj članova delegacije.

Ta njihova odluka, prema rečima našeg sagovornika iz SPC, osim što je papreno skupa, po malo je i neodgovorna, budući da će u taj avion zasesti sam vrh SPC, odnosno svi arhijereji i patrijarh.

- Patrijarh je predložio odlaganje Sabora, ali sumnja da će njegov predlog biti uvažen. Avion za odlazak je već zakupljen od jedne avio-kompanije, ali nevolja je u tome što će to biti samo jedan let. U slučaju da se, nedajbože, nešto desi na tom letu, crkva bi ostala obezglavljena. Setite se samo da je ruski patrijarh Kiril, pre samo nekoliko meseci, umalo nastradao kada mu je pukao prvi zaštitni sloj prednjeg stakla aviona - izrazio je zabrinutost jedan od sveštenika iz SPC.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Da je odluka patrijarha i epsikopa da svi idu jednim avionom neuobičajena, saglasan je i Petar Vojinović, osnivač i urednik regionalnog portala sa temom vazduhoplovstva „Tango siks“, koji podseća da postoji princip u celom svetu da određeni "važni ljudi“ nikada ne sedaju u isti avion.

- Tako je na primer sa predsednikom i premijerom. Praksa je da članovi izvršne vlasti idu odvojeno, a razlozi su različiti. Nekada se to radi zbog bezbednosnog rizika, zbog pretnji od terorizma i slično - objašnjava Vojinović.

Inače, danima se spekuliše da je posle 55 godina pripreme sudbina Svetog i Velikog sabora pravoslavnih crkava neizvesna, pošto je Bugarska pravoslavna crkva prošle nedelje odbila da prisustvuje Saboru zbog nesuglasica u vezi sa dnevnim redom, Rumunska crkva se dvoumi, a ni Ruska nije bez primedbi.

Sinod SPC uputio je 6. juna pismo vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, u kojem se navodi da SPC "oseća teškoću“ da učestvuje na sazvanom Svetom i Velikom saboru i predlaže njegovo odlaganje za neko vreme.

Foto:Ilustracija/ Tanjug/Nemanja Jovanović

- Primorani smo sa žalošću, ali i s punim osećanjem odgovornosti, da obavestimo Vašu Svetost i Vaš Sveti Sinod da, budući da sve ovo jeste ovako, naša Crkva oseća teškoću da učestvuje na sazvanom Saboru i predlaže njegovo odlaganje na neko vreme, s tim što bi se naše skoro sabranje na Kritu smatralo za predsaborsko međupravoslavno savetovanje u cilju dopunske pripreme Sabora i poboljšanja njegovih tekstova - navodi se u pismu.

Inače, vaseljenski patrijarh Vartolomej, koji je po rangu „prvi među jednakima“, nada se da bi sastanak lidera 14 nezavisnih pravoslavnih crkava ovog meseca na grčkom ostrvu Kritu mogao da unapredi jedinstvo crkava s 300 miliona vernika širom sveta. Vartolomej je rekao da ga nijedna crkva za sada nije obavestila da neće učestvovati. Na Velikom saboru, prvom takvom skupu od Velikog raskola Rimokatoličke i Pravoslavne crkve 1054, pravoslavne crkve trebalo bi da razmotre zajedničku budućnost, svoju ulogu u savremenom svetu i odnos s drugim hrišćanima. Predviđeno je da Sabor traje 10 dana.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.