SAT OTKUCAVA Grčka danas predstavlja plan reformi, poslednja šansa za dogovor sa kreditorima

Izvor: Blic, 09.Jul.2015, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAT OTKUCAVA Grčka danas predstavlja plan reformi, poslednja šansa za dogovor sa kreditorima

Grčki premijer Aleksis Cipras i njegova delegacija obećali su da će doisteka ponoći 9. jula, nakon meseci natezanja i peripetija, predstaviti konačan plan reformi i otplate dugova kreditorima, koji bi zadovoljio obe strane. U međuvremenu, zahtev za novi zajam već je podnet predsedniku evrogrupe Jerunu Dajselblumu, od koga se traži kratkoročna finansijska pomoć u okviru Evropskog mehanizma za stabilnost u iznosu od 51 milijarde evra, sa rokom otplate od tri godine.

Portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << grčke vlade Gabriel Sakelaridis izjavio je u četvrtak da je "Grčka uverena da je dogovor s međunarodnim zajmodavcima moguć", i da kao takav može dobiti zeleno svetlo i u grčkom parlamentu.

- Uveren sam da će sporazum dobiti podršku parlamentarne grupe Sirize i vladajuće koalicije - izjavio je Sakelaridis za grčku televiziju "Antena".

Ukoliko evropski partneri budu zadovoljni predlogom podržaće ga na samitu u nedelju, a ukoliko epilog bude suprotan, Grčka je suočena s mogućnosšću izlaska iz evrozone.

Početak sastanka zakazan je u 15 sati, a prognoze nisu baš vedre, naročito uzevši u obzir sve što se dešavalo prethodnih dana. Tu se pre svega misli na sve glasnije izjave lidera zemalja evroone da je izlazak Grčke iz monetarne zajednice i te kako moguć, i oštre reči Angele Merkel i ostalih lidera zemalja evrozone, sem čelnih ljudi Francuske i Italije, Fransoe Olanda i Matea Rencija, koji izgleda jedini gaje mrvicu nade da Grci mogu do nekog rešenja.

Ministar ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je jako pogrešno reći da "njegova zemlja uživa u spektaklu evropske borbe za rešenje grčke krize". On je dodao da "Rusiju zanima jaka i stabilna EU, te da Kremlj ne želi da doliva ulje na vatru".

Dok se u Strazburu vaga o sudbini Grčke, banke u toj zemlji i dalje ostaju zakatančene, a prema procenama ekonomskih stručnjaka, u njima ima novca za još maksimum četiri dana.

Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi rekao je da je u ovom trenutku "praktično nemoguće predvideti hoće li se grčka kriza okončati". On je dodao da je malo verovatnod a će Rusija pomoći vladi u Atini, jer "Rusi nemaju para ni za sebe, a kamoli za druge".  U međuvremenu, Atinska berza je zatvorena do 13. jula, najmanje.

Sa druge strane, iz Nemačke dolaze crne prognoze. Većina članova iz vladajuće CDU partije, iz koje dolazi i kancelarka Angela Merkel, nada se da će pregovori propasti, kako bi se "jednom za svagda otarasili Grka".

- Grci imaju svoje pravo da kažu ne. Sada i mi imamo to isto pravo - izjavio je drugi čovek stranke Hans Peter Fridrih.

Banka Nemačke je objavila tabelu u kojoj su taksativno navedeni svi zajmodavci, a na prvom mestu se ubedljivo nalazi Nemačka.

The eurozone's €300bn exposure to Greece - courtesy of Deutsche Bank pic.twitter.com/R0lan4cCvq

Premijer Aleksis Cipras i novi ministar finansija Euklid Cakalotos vratili su se u Atinu gde sa koalicionim partnerima "razmatraju predlog" koji će izneti pred kreditore. Njima su u pomoć pritekli ekonomski eksperti iz Francuske, jedne od retkih zemalja evrozone koja bi želela da Grka ostane u tom monetarnom sistemu.

Njima će biti potrebno čudo, s obzirom da je većina članova Sirize izjavila da "ni u ludilu neće pristati na mere teške štednje".

Greek media report team of French experts helping Athens prepare bailout plan. So that's how Valls knew it was good! (ht @robr1)

Evropski komesar Pjer Moskovici izjavio je da "izlaz postoji", te da je danas "dan "D" za Grke".

- Kreditori očekuju ozbiljan, realan plan grčke delegacije. Osećam da je dijalog konačno uspostavljen, i smatram da postoji izlaz - rekao je Moskovici.

Čak iako predlog bude usvojen, moraće da prođe kroz brojne peripetije kako bi se i ostvario.

Naime, prvo kreditori mojau da kažu "da". Zatim je potrebno odobrenje grčkog parlamenta, a nakon toga sledi možda i najteži korak, odobrenje svih ostalih parlamenata koje možete videti ispod:

Credit Suisse on Greece: ESM capital share and parliament approval required for new aid programme pic.twitter.com/vmFx5Lft8d

Čak je i Donald Tusk danas zvučao optimističnije, što mnogi pripisuju "poruci iz Vašingtona", u kojoj su SAD poručile da se Grčkoj mora pomoći.

Predsednik Evropskog saveta izjavio je da "ukoliko Grci predstave fer i realan predlog, onda će kreditori imati obavezu da tu ponudu izjednače podjednako realnom".

Realistic proposal from Athens needs to be matched by realistic proposal from creditors on debt sustainability to create win-win situation

- Jedino u tom slučaju imamo dobitnu kombinaciju. U suprotnom, nastavićemo da plešemo isti onaj letargični ples koji igramo poslednjih pet meseci - rekao je Tusk.

On je čak citirao Cicerona, verovatno incpirisan jučerašnjim podsećanjem Aleksisa Ciprasa na Sofokleove reči.

- Štednja je veliko bogatstvo - rekao je Tusk.

No matter what. Help to #Greece no justification of wrong economic philosophy causing the crisis. "Magnum vectigal est parsimonia"

Za to vreme, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker se sastao sa predstavnicima grčke opozicije, rekavši da je "spreman da sasluša Grke koji su mu bliski".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.