SARADNJA NA NAJVIŠEM NIVOU: Putin i Micotakis potpisali pet ugovora - pravoslavna braća stoje zajedno

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Dec.2021, 20:58

SARADNJA NA NAJVIŠEM NIVOU: Putin i Micotakis potpisali pet ugovora - pravoslavna braća stoje zajedno

Lideri Grčke i Rusije imali izuzetno sadržajne razgovore

Posle sastanka danas sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom u Sočiju, ruski predsednik Vladimir Putin je potvrdio da su ti razgovori bili sadržajni i efikasni.

- Razgovori su bili veoma sadržajni, efikasni. Razgovaralo se o najhitnijim temama naše tekuće saradnje - izjavio je Putin, prenosi TASS.

Putin je rekao da je uveren da će sveobuhvatni zajednički plan delovanja Rusije i Grčke >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za 2022-2024. godinu, potpisan danas, savršeno odgovarati postavljenim ciljevima obe zemlje. On je zahvalio Micotakisu na poseti koja se održava u godini obeležavanja 200-godišnjice grčke revolucije, kojom je zemlja počela borbu za nezavisnost i dovela do toga da Grčka postane suverena država. Putin je napomenuo da je Rusija uvek podržavala narodnooslobodilački pokret u Grčkoj i da je prva država koja je priznala njenu nezavisnost 1828.

- Do danas narode dve zemlje vezuje čvrsto prijateljstvo, duboke duhovne i kulturne veze - naveo je Putin.

Grčki premijer je istakao da je sa Putinom imao dugu iskrenu i produktivnu diskusiju o bilateralnim odnosima i njihovoj perspektivi, napominjući da taj sastanak vidi kao "još jedan most za jačanje odnosa između dva naroda i priliku za proširenje saradnje dve vlade zasnovane na uzajamnom poštovanju i obostranom interesu". On je komentarisao i jučerašnji video sastanak Putina i Bajdena i rekao da su razgovori ruskog i američkog predsednika pozitivan korak napred.

- Mislim da je sama činjenica da je došlo do razgovora veoma pozitivna - rekao je grčki premijer posle razgovora sa Putinom.

On je naglasio da bi voleo da postoji mapa puta za međusobno smanjenje tenzija, jer će u suprotnom, kako je objasnio, svet doći u situaciju od nekoliko decenija unazad, i da je u tom smislu važno da kanali komunikacije između dve države ostanu otvoreni.

Putin-Mitsotakis meeting: "Greece-Russia relations are developing but there is room for improvement" https://t.co/jsZCbkV4p6#greece #greek #greekcitytimes pic.twitter.com/HNp55IyADb

— Greek City Times (@greekcitytimes) December 8, 2021

Rusija i Grčka potpisale su pet sporazuma nakon današnjih razgovora Putina i Micotakisa, navodi TASS. Konkretno, dve zemlje su potpisale Zajednički akcioni plan Ruske Federacije i Republike Grčke za period 2022-2024, saopštio je Kremlj na svom sajtu.

U saopštenju se navodi da su Rusija i Grčka potpisale i Protokol o izmenama i dopunama Sporazuma između S S SR i Grčke od 10. aprila 1991. o sprečavanju pomorskih incidenata van teritorijalnih voda, kao i dva memorandum između Ministarstva nauke i visokog obrazovanja Rusije i Ministarstva za razvoj i investicije Grčke.

Još dva dokumenta danas su potpisana, sporazum o tehničkoj saradnji u oblasti poreske administracije između Federalne poreske službe Rusije i Nezavisne uprave za javne prihode Grčke, kao i program zajedničkih akcija Federalne agencije za turizam Rusije i Ministarstva turizma Grčke za 2022-2024, navodi TASS.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.