Revolucionarna borba odgovorna za pucnjavu na policajca

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Revolucionarna borba" odgovorna za pucnjavu na policajca

Grčki nedeljni list "Pondiki" objavio je pamflet terorističke levičarske organizacije "Revolucionarna borba", koja je preuzela odgovornost za pucnjavu na policajca 5. januara. Pamflet nosi naslov "Na metke odgovaramo mecima".

Arhiva: Napad na ambasadu SAD 2007. godine

Grčka militantna levičarska gerilska grupa "Revolucionarna borba" preuzela je odgovornost  za pucnjava na policajca prošle nedelje, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navodeći da je to bio odgovor na ubistvo tinejdžera Aleksisa Grigoropulosa u decembru. 

"Revolucinarna borba" je u pamfletu objavljenom u nedeljnim novinama "Pondiki", saopštila da stoji iza pucnjave na policajca ispred Ministarstva kulture, ozbiljno ranivši 21-godišnjeg policajca.

Članovi organizacije preuzeli su odgovornost i za napad na policijski autobus u decembru i bombaški napad na sedište kompanije Rojal Dač Šel u Atini.

Pamflet koji je objavio grčki nedeljnik nosi naziv "Na metke odgovaramo mecima" i novinari su ga pronašli u napuštenoj kući, posle anonimnog poziva upućenog redakciji.

Članovi grčke anti-terorističke jedinice počeli su istragu u sedištu redakcije tog nedeljnika. U pamfletu grupa ponavlja da nastavlja oružanu borbu i poziva Grke da joj se pridruže.

Decembarski protesti, koji su se proširili na 10 grčkih gradova, bili su najgori u poslednjih nekoliko decenija i procenjuje se da su načinili štetu od jedne milijarde evra.

"Revolucionarna borba" je najmilitantnija levičarska gerilska organizacija u Grčkoj, koja je osnovana 2003. godine, godinu dana posle razbijanja do tada najmilitantnije organizacije "17 novembar".

Od osnivanja ta levičarska paramilitarna organizacija je izvela seriju bombaških napada na ministarstva i policiju.

Najpoznatiji napad grupa je izvela na američku ambasadu u januaru 2007. godine, u kojoj niko nije povređen. Nakon toga se nije oglašavala godinu dana, pa je policija verovala da se organizacija pasivizirala.

Policija je ranije objavila da izveštaji balističara povezuju "Revolucionarnu brobu" sa pucnjavom na policajca 5. januara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.