Recesija u evrozoni ne posustaje

Izvor: RTS, 15.Maj.2013, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recesija u evrozoni ne posustaje

Evrozona je u najdužoj recesiji od uvođenja evra 1999. godine. Privredni pad beleži se u devet od 17 zemalja. Nova na listi je Francuska.

Od januara do marta privredna aktivnost evrozone usporila je za 0,2 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, kada je pad bio 0,6 odsto. Recesija u evrozoni ne posustaje, a privredni pad beleži devet od 17 zemalja.

Recesija je najpre izbila u Grčkoj i Portugaliji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali se sada proširila i na takozvane ključne članice bloka. Francuska u dva uzastopna kvartala beleži pad bruto društvenog proizvoda.

Ekonomista Filip Brosar kaže da je Francuska žrtva recesije, jer njeni glavni trgovinski partneri beleže pad.

"Fiskalna politika je bolna za poreske obveznike, pa je kupovna moć Francuza rekordno mala", kaže Brosar.

Ova loša ekonomska vest dodatni je pritisak na francuskog predsednika Olanda koji se u Briselu sastao sa predstavnicima Evropske komisije.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo kaže da Francuska mora da sprovede reforme ako želi da dobije dodatne dve godine za svođenje budžetskog deficita do tri odsto.

"Propisane brojke nas obavezuju, ali u isto vreme one se kose sa našom inicijativom o privrednom rastu u Evropi", izjavio je franscuski predsednik Fransoa Oland.

Za razliku od većine suseda, Nemačka odoleva posledicama dužničke krize, ali je i njen rast minimalan, svega 0,1 odsto.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evrozona u najdužoj recesiji u istoriji

Izvor: Vesti-online.com, 16.Maj.2013, 09:20

Evrozona je trenutno u najdužoj recesiji u svojoj istoriji, saopštio je Zavod za statistiku Evropske unije (Eurostat), navodeći da je devet od 17 zemalja EU koje koriste evro u recesiji...Eurostat navodi da su ekonomije evrozone generalno u padu šest kvartala zaredom, a za 0,2 odsto u periodu januar-mart...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.