Razvijanje terapijskih metoda za lečenje infarkta miokarda

Izvor: RTS, 14.Feb.2019, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razvijanje terapijskih metoda za lečenje infarkta miokarda

Četvrti međunarodni naučni skup o pokušajima da se nađu mehanizmi za zaštitu kardiovaskularnog sistema od potencijalnih bolesti, u okviru Cost akcije za kardioprotekciju, pod pokroviteljstvom Evropske komisije, održava se u Kragujevcu.
Skup je okupio oko 80 eminentnih stručnjaka iz ove oblasti koji su gosti Fakulteta medicinskih nauka. Među učesnicima skupa su prof. dr Derek Hausenloj predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Cost akcije (Velika Britanija), Joana Andreadu, rukovodilac grupe (Grčka) i prof. dr Piter Ferdinandli (Mađarska), koji su i organizatori evropske mreže za kardiprotekciju, i još više od sedamdeset istaknutih profesora i naučnika iz čitave Evrope, koji se bave kardiprotekcijom. 

Istraživačka grupa za kardiovaskularna istraživanja Fakulteta medicinskin nauka Univerziteta u Kragujevcu, koji vodi dekan prof. dr Vladimir Jakovljević, aktivno učestvuje u projektu od početka - od oktobra 2017. godine.
U planu je da se po okončanju projekta, septembra 2020. godine, na osnovu svih dosadašnjih rezultata, aplikuje za važne međunarodne projekte koji će omogućiti bolje fondove, a time i bolje uslove za istraživanja u kardiovaskularnim naukama, uključujući i istraživanja u Srbiji. 
Kako je istako dekan FMN, inače i organizator skupa u Kragujevcu, prof. dr Vladimir Jakovljević "Cost" akcija za kardioprotekciju podrazumeva i stvaranje mreže institucija koje se bave sličnom problematikom kako bi, na neki način mogle da unaprede nauku, i konkurišu za međunarodne projekte. 

"Akcenat je na tome da se nađu novi mehanizmi koji mogu da budu potencijalni terapeutski ciljevi u lečenju kardiovaskularnih bolesti, od molekula do kliničkih studija", rekao je Jakovljević.

Cost akcija je jedan od najstarijih projekata Evropske unije koji traje preko 30 godina i povezuje naučnike širom Evrope koji tragaju za najboljim lekom za infarkt miokarda.

"Mi još nemamo odgovarajući lek, već se i danas leče samo posledice ove bolesti", smatra prof. dr Piter Ferdinandli iz Mađarske, koji je na skupu govorio o bolestima koje su udružene sa infarktom miokarda-šećernoj bolesti i povišenom nivou masnoća u krvi pre svega i o tome kako utiču na infarkt miokarda.

Prof. dr Derek Hausenloj predsednik Cost akcije (Velika Britanija) govorio je o zaštiti srčanog mišića od oštećenja, ishemiji i reprefuziji .
"Kod infarkta miokarda, srčani mišić trpi oštećenja i mi ovih dana u Kragujevcu govorimo o prevenciji tih oštećenja. Da bi se sprečio nastanak infarkt miokarda moraju se sprovoditi preventivne mere kao što su: snižavanje krvnog pritiska, kontrola lipida, izbegavanje pušenja, a mi pričamo o zaštiti srčanog mišića nakon što se infarkt već dogodi.
Postoje različite procedure koje se sprovode nakon srčanog udara a koje imaju za cilj da zaštite srčani mišić od dodatnih oštećenja, to je tzv. ishemijsko kondicioniranje koje se primenjuje kod pacijenta nakon infarkta", istakao je prof. Derek.
Skup u Kragujevcu je, prema rečima učsnika, prilika da se i stručnjaci iz Srbije još aktivnije uključe u razvijanje adekvatnih terapijskih metoda za lečenje infarkta miokarda. Različita predavanja istaknutih stručnjaka odvijaće se sve do petka 15. februara u hotelu Šumarice.
 
Pogledaj vesti o: Grčka,   Kragujevac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.