Izvor: B92, 27.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratifikacija sporazuma o gasovodu

Atina -- Grčka vlada je najavila da pokreće proceduru ratifikacije sporazuma o izgradnji gasovoda "Južni tok" u nacionalnom parlamentu.

Kako je prenela ruska državna agencija Itar Tas, pozivajući se na današnje izveštaje grčkih glasila, zvaničnik grčke vlade Teodoros Rusopulos precizirao je da je "posle dugotrajnog procesa usaglašavanja, koji je po svim tačkama završen 16. jula, vlada dostavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlamentu sporazum Južni tok na ratifikaciju".

On je dodao da će parlamentarna rasprava o tome početi sutra.

Grčki ministar za razvoj Hristos Folias je krajem jula, po povratku iz Moskve, gde je sa ruskim zvaničnicima razmatrao energetske sporazume i mogućnosti za produženje ugovora o isporukama ruskog prirodnog gasa koji ističe 2016. godine, ukazao na neophodno ubrzavanje realizacije projekata izgradnje naftovoda Burgas-Aleksandropulos i gasovoda "Južni tok".

Zajednički projekat "Gasproma" i italijanskog petrohemijskog koncerna ENI, gasovod "Južni tok" predviđen je za isporuke ruskog i, moguće, centralnoazijskog gasa Evropi.

Ukupni kapacitet ovog cevovoda, čiji su troškovi izgradnje procenjeni na više od deset milijardi dolara, biće 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Ruski "Gasprom" planira da do kraja ove godine završi marketinška istraživanja i studiju o tehničko-ekonomskoj opravdanosti projekta, s tim što bi prve isporuke gasa krenule 2013. godine.

Podvodni deo gasovoda od kompresorske stanice na ruskoj obali Crnog mora, nedaleko od naselja Arhipo-Osipovka, do bugarskog Burgasa biće dug 900 kilometara, s tim što će maksimalna dubina na kojoj će se cevovod postaviti biti 2.000 metara.

Kopneni deo gasovoda se, prema projektu, sastoji od dva kraka, s tim što će jedan voditi na jugozapad preko Bugarske i Grčke i dalje ispod Jadranskog mora u Italiju (Brindizi), dok će se drugi pružati na sever do Austrije.

Bugarski parlament je sporazum sa Rusijom o izgradnji gasovoda "Južni tok" ratifikovao još 25. jula, podseća se u izveštaju ruske novinske agencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.