Rast državnih dugova vodi u bankrotstvo

Izvor: S media, 30.Apr.2010, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast državnih dugova vodi u bankrotstvo

Veliki dugovi država - od SAD, preko Japana, do Grčke - rezultiraće rastom inflacije ili bankrotstvom, upozorio je Nurijel Rubini, čovek koji je predvideo da će Amerika zapasti u recesiju više od godinu dana pre nego što se to zaista dogodilo.

"Ono što me brine je nagomilavanje državnih dugova, pri čemu je Grčka samo vrh ledenog brega", rekao je Rubini, bivši savetnik u američkom ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << finansija i konsultant pri Medjunarodnom monetarnom fondu (MMF), na panel-diskusiji o finansijskim tržištima održanoj na institutu "Milken" u Los Andjelesu.

Rubini je time samo potvrdio ocenu nekih drugih zvaničnika, izvršnog direktora MMF-a Dominika Stros-Kana, na primer, da je svetska ekonomija još uvek suočena sa rizicima, prenela je agencija Blumberg.

Američki stručnjak, sada profesor ekonomije na Univerzitetu u Njujorku, pretpostavlja da bi Grčka mogla na kraju da bude prinudjena da izadje iz zone evra, što bi dovelo do pada vrednosti evra i smanjilo njegovu likvidnost.

Čitava Evropa treba da smanji potrošnju, dok će Americi verovatno biti potrebna kombinacija većih poreskih prihoda i manje državne potrošnje, smatra Rubini.



"Fiskalni problemi SAD će na kraju izbiti u prvi plan"
, upozorio je on na panel-diskusiji u Los Andjelesu.

Rubini se založio za uvodjenje ekološkog poreza na benzin, ističući da bi to uticalo na smanjenje zavisnosti SAD od strane nafte, trgovinskog deficita i emisije ugljen-dioksida, pri čemu bi se obezbedila sredstva za pokrivanje budžetskog deficita.

On je, pored toga, ocenio da je u SAD tokom poslednjih 20-30 godina ulagano previše u izgradnju nekretnina i da bi ulaganje u obrazovanje i tehnologiju donelo mnogo veću korist na duge staze.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.