Grčka i Makedonija potpisuju sporazum 17. juna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2018, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka i Makedonija potpisuju sporazum 17. juna

Grčka i Makedonija potpisaće u nedelju, 17. juna, sporazum o promeni imena Bivše jugoslovenske republike Makedonije u Severna Republika Makedonija, prenosi Rojters pozivajući se na izvore bliske tom procesu.

Sporazum, koji je izazvao žestoko protivljenje u obe zemlje biće potpisan u jezerskom regionu Prespe, na granici Grčke, Makedonije i Albanije, navodi agencija.

Potpisivanje sporazuma dogovoreno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je pre tri dana na sastanku premijera Grčke i Makedonije Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, a tada je bilo najavljeno da će sporazum biti potpisan 16. juna.

Grčki parlament o zahtevu za glasanje o nepoverenju vladi

Grčki parlament počeo je raspravu o zahtevu da se izglasa nepoverenje vladi premijera Aleksisa Ciprasa, a zahtev je j podneo lider glavne opozicione partije Nova demokratija, Kirijakos Micotakis, zbog sporazuma koji je potpisan sa Makedonijom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

Rasprava o zahtevu će se okončati do 14:00 sati u subotu, odlučilo je Predsedništvo parlamenta.

Ispred parlamenta protivnici sporazuma o imenu počeli su da se okupljaju na protestnom skupu mašući plavo-belim zastavama Grčke.

Demonstranti pokušali da uđu u parlament

U Atini se danas dogodio manji incident dogodio se danas kada su učesnici protesta u Atini, pokušali da uđu u grčki parlament, u kome je u toku rasprava o nepoverenju vladi.

Policija je uspela da spreči pojedine učesnike, koji su nosili zaštitne motociklističke kacige kada su pokušali da uđu u parlament, prenosi ANA.

Pojedini demonstranti ostali su na ulaznim stepenicama u parlament, a drugi su ispred te spomenika neznanom junaku, koji se nalazi ispred te institucije, mahali zastavama Grčke.

Portal Katimetrini prenosi da učesnici protesta ispred parlamenta uzvikuju slogane kojima optužuju Vladu za izdajničko ponašanje, kao i da je broj učesnika daleko manji nego na protestima koji su ranije ove godine organizovani istim povodom.

Kritičari sporazuma iz obeju zemalja optužuju svoje vlade da su dali previše ustupaka drugoj strani, preneo je AP.

Premijeri Grčke i Makedonije Aleksis Cipras i Zoran Zaev postigli su sporazum da Makedonija bude preimenovana u Severnu Makedoniju.

Ciprasova vladajuća levičarsko-desničarska koalicija ima 154 mesta u 300-članom parlamentu, ali je ministar odbrane Panos Kamenos, koji predvodi koalicionog partnera desničarsku Nezavisnu grčku partiju rekao pre nego što je sporazum najavljen da će biti protiv njega, tako da će Cipras morati da se osloni na podršku opozicije da bi ratifikovao sporazum u parlamentu.

Nejasno ja da li će Panosova partija glasati protiv Ciprasa u subotu, što kako navodi američka novinska agencija, Cipras ne očekuje.

Zaev je, takođe, suočen sa kritikama kod kuće.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao je da neće potpisati sporazum ukoliko ga ratifikuje parlament, što će odložiti njegovu implementaciju.

Sporazum će u tom slučaju biti poslat ponovo u parlament na drugo glasanje i ukoliko opet bude ratifikovan Ivanov je dužan da ga potpiše.

Biber: Sporazum dobar, EPP da pritisne VMRO i Novu demokratiju

Profesor na Univerzitetu u Gracu i koordinator Savetodavne grupe za Balkan u evropskoj politici Florijan Biber smatra da je sporazum Atine i Skoplja o novom nazivu Republika Severna Makedonija "dobar kompromis", ali upozorava da će njegova primena biti teška zbog snažnog protivljenja nacionalista i slabosti obe vlade.

"Uspeh će zavisti i od tajminga narednih koraka i da li će vlade biti sposobne da ubede svoje građane", rekao je Biber u intervjuu za Juropian Vestern Balkans.

Sporazum tek treba da bude ratifikovan u oba parlamenta i potvrđen na referendumu o ustavnim promenama u Makedoniji, što ostavlja prostora opoziciji u obe zemlje da mu se suprotstavi u narednim mesecima.

Biber ističe da obe zemlje, naročito Grčka, do sada "nisu uvek pripremale teren i suočene su sa strastvenom i radikalnom opozicijom".

Kako je objasnio, "referendum je velika prepreka i zavisiće od sposobnosti vlade da ubedi svoje pristalice na prednosti sporazuma, uključujući pregovore o pristupanju EU i članstvo u NATO".

"Ovde, spoljni akteri mogu da pomognu ponudom podsticaja, ali bi i bilo od pomoći ukoliko bi Evropska narodna partija (EPP) izvršila pritisak na svoju članicu (grčku) Novu Demokratiju i (makedonski) VMRO da zauzmu proevropsku liniju, čime bi se okončao spor", poručio je Biber.

Biber je ukazao da ono što sporazum Skoplja i Atine čini dobrim je da nudi "trajno, a ne privremeno rešenje".

"Njime se jasno stavlja do znanja da postoje dva makedonska identiteta, jedan kojeg se drže Grci u severnoj Grčkoj i jednog Makedonci, i da oba mogu da koegzistiraju. Sporazum je izgrađen na prihvatanju ove dvojnosti, koja predviđa postojanje makedonskog jezika i nacionalnosti i samo menja ime zemlje. Ako razmišljamo o istorijskom regionu Makedonija, to nije netačno - iako bi trebalo da bude Severozapadna Makedonija, da budemo precizniji", rekao je Biber.

Kako je zaključio, na nekom nivou, sama činjenica da postoji sporazum je ono što ga čini dobrim jer je status kvo gora opcija.

Poslanici VMRO-DPMNE neće glasati za sporazum o novom imenu

Sa druge strane, predstavnici opozicione stranka VMRO-DPMNE i njihova poslanička grupa u makedonskoj skupštini neće podržati reviziju Ustava radi promene imena zemlje i organizovaće u nedelju protestni marš, saopštio je sinoć lider partije Hristijan Mickoski.

Izvršni odbor stranke je jednoglasno zaključio da je sporazum o novom imenu, Republika Severna Makedonija, u potpunoj suprotnosti sa nacionalnim interesima Makedonije, dodao je on, prenosi agencija MIA.

On je, takođe, upitao vladu kako namerava da parlament usvoji dogovor o nazivu putem proste većine, ako istovremeno navodi da planira da predloži ustavne amandmane za koje je potrebna dvotrećinska većina.

Mickoski je kazao da će VMRO-DPMNE u nedelju proslaviti svoj rođendan u Bitolju protestnim maršem na koji je pozvao sve građane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

GRČKI PARLAMENT POČEO RASPRAVU O NEPOVERENJU VLADI: Opozicija optužila Ciprasa za izdaju nacionalnih interesa

Izvor: Kurir, 15.Jun.2018

Grčki parlament počeo je sinoć raspravu o zahtevu za nepoverenje vladi premijera Aleksisa Ciprasa, a zahtev je podneo lider glavne opozicione partije Nova demokratija, Kirijakos Micotakis, zbog dogovora sa Makedonijom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.