REFERENDUM U GRČKOJ  Zatvorena biračka mesta, prema anketama prednost ima NE

Izvor: Blic, 05.Jul.2015, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REFERENDUM U GRČKOJ Zatvorena biračka mesta, prema anketama prednost ima "NE"

U 18 sati su zatvorena biračka mesta na kojima se približno 10 miliona građana moglo izjasniti o tome da li prihvataju dodatne restriktivne mere štednje, u zamenu za stranu finansijsku pomoć za spasavanje privrede. Glasačka mesta su bila otvorena jutros oko 7 sati. Na referendumu je pravo glasa imalo je 9.855.029 birača koji su se sa “da” (Nai) ili “ne” (Oxi) izjašnili na ukupno 19.159 biračkih mesta širom Grčke.

Prema tri agencije za istraživanje javnog mnjenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odgovor "NE" je s tesnom razlikom prevagnuo na današnjem referendumu u Grčkoj o sporazumu koji su joj ponudili njeni međunarodni poverioci, javile su agencije AP i AFP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je zaduženo za izbore u Grčkoj, ranije je najavilo da će rezultate referenduma objaviti već sat-dva posle zatvaranja glasačkih mesta, odnosno do 20.00 sati po srednje-evropskom vremenu.

Dvanaestočasovno glasanje je proteklo uredno, bez ikakvih problema na glasačkim mestima, javila je atinska RTV SKAI.

Po procenama neposredno pred istek glasanja, odziv birača je bio oko 65 odsto, kao i na prevremenim poslaničkim izborima, održanim januara ove godine.

Polls have now closed in the Greek bailout referendum. Continuing coverage here: http://t.co/quAwb6dbwh #Greferendum pic.twitter.com/MK0MgKWZNT— BBC Breaking News (@BBCBreaking) July 5, 2015

U 19 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 18 po našem, zatvorena su glasačka mesta širom Grčke. Prvi rezultati se očekuju oko 20 sati po našem vremenu.

Sutra je novi dan u kome će Grčka, nakon što građani glasaju protiv predloga međunarodnih poverilaca, biti snažnija u pregovorima, ocenio je koordinator Sirize za međunarodne odnose i odeljenja za mirovne poslove Panos Trigazis.

Trigazis je istakao da se radi o istorijskom referendumu, jer Grčka, kako kaže, nema referendumsku tradiciju.

Ovo je, podsetio je, prvi referendum od 1974. godine, nakon pada autoritarnog režima, da se građanima daje mogućnost da odluče hoće li da prihvate ili odbiju predlog EU i MMF.

"Mislimo da građani imaju priliku da kažu odlučno 'ne' i tako odbrane svoje dostojanstvo i osnovna socijalna prava. Danas je, kao što je rekao premijer Aleksis Cipras, fešta i dan demokratije", podvukao je Trizagis izrazivši uverenje u visok odziv glasača.

"Očekujemo veliku pobedu pristalica 'ne'", kazao je visoki funkcioner vladajuće Sirize.

Grčki i inostrani bankari će već večeras analizirati ishod referenduma u Grčkoj o ponudi sporazuma koju su joj podneli njeni kreditori, da bi utvrdili svoje naredne poteze, objavio je danas popodne na svom sajtu konzervativni atinski list "Katimerini".

Takođe večeras, objavio je nemački list "Bild", sastanak o posledicama referenduma u Grčkoj na međunarodni kreditni sistem imaće i rukovodstva Nemačke Dojče banke i drugih velikih banaka da bi donela potrebne odluke pre no što sutra ujutro tržište počne da radi.

Sutra će zasedati Upravni odbor Evropske centralne banke da bi razmotrio pitanje ponovnog davanja novčane pomoći grčkim bankama, da bi bile likvidne. Benoa Kere, član tog upravnog odbora, danas je izjavio da će Evropska centralna banka učiniti sve da pomogne.

Izaznost na referendum u Grčkoj u 16.00 časova dostigla je 35 odsto, javio je grčki televizijski kanal "Mega".

Drugi grčki mediji navode da će izlaznost lako preći cenzus od 40 odsto neophodnih da referendum bude proglašen važećim.

Grčka novinska agencija ANA navodi da su glasači u istom tempu izašli na opštim izborima u januaru, kada je građansku dužnost obavilo 65 odsto glasačkog tela.

Grčka vlada će večeras, po zatvaranju birališta, održati sastanak sa centralnom bankom i liderima najvećih komercijalnih banaka, sa kojima će razgovarati o situaciji u zemlji. Opširnije pročitajte OVDE.

Birališta u Grčkoj zatvaraju se u 19 sati po atinskom računanju vremena što je 18 sati u Srbiji.

Nemačka ministraka odbrane Ursula fon der Lejen odbacila je kritike grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa koji je međunarodne kreditore optužio za "terorizam".

- Njegova izjava uvreda je za svakoga ko zaista pati pod terorizmom - rekla je Lejen.

Najavljeno je da će ministar finansija Janis Varufakis večeras nakon dolaska rzultata sazvati hitan sastanak sa Narodnom bankom grčke i ostalim bankama.

Greek finance minister @yanisvaroufakis & Bank of Greece to hold emergency meeting with banks late tonight after poll result, I've learned — Robert Peston (@Peston) July 5, 2015

Odziv građana Grčke na današnjem referendumu o predlogu medjunarodnih poverilaca, mogao bi dostići dve trećine, značajno iznad traženog procenta da bi ishod tog izjašanjavanja bio validan, procenjuju grčki mediji. Da bi referendum bio validan, odziv mora bi veći od 40 odsto.

U Grčkoj je prisutna vidljiva nervoza zbog referenduma, što se, kako prenosi Tanjugov izveštač, vidi i po tome što mnogi građani koji ne žele ni da izađu referendum.

To je bilo uočljivo i po tome što je ekipa Tanjuga doživela i manji incident ispred jednog birališta, gde je jedan glasač, zamoljen za izjavu, rukom udario u kameru.

On je posle rekao da je mislio da se radi o nekoj grčkoj medijskoj kući, i dodao da su glasači izloženi velikom pritisku. Kada je, međutim, čuo da se radi o srpskoj novinskoj agenciji, izvinio se za svoje ponašanje.

Po Atini su počele da kolaju glasine ko bi mogao na nasledi aktuelnog premiejra Aleksisa Ciprasa ukoliko večeras podnese ostavku ako se narod odluči za prihvatanje mera kreditora.

Told that BoG's Strournaras will take over as Greek PM in charge of technocrat govt if YES vote. 2nd choice: ex-BoG Provopoulos. Can't vouch — A Evans-Pritchard (@AmbroseEP) July 5, 2015

Izbor je pao na trenutnog guvernera Narodne banke Grčke Janisa Stournarasa, inače bivšeg ministra finansija.

Spekuliše se takođe i da će aktuelnog ministra finansija Janisa Varufakisa zamentiti ministar ekonomije Jorgos Statakis.

Smatra se da je gospodin Statakis više umeren od Varufakisa.

Rumors that @tsipras_eu may reshuffle cabinet as early as tonite, putting @g_stathakis in place of @yanisvaroufakis irrespective of outcome. — NikiKitsantonis (@NikiKitsantonis) July 5, 2015

Na referendumu su danas glasali i nekadašnji premijeri Konstantin Micotakis i Jorgos Papandreu, zalažući se za jedinstvo pred velikim izazovima koji će uslediti, prenela je agencija ANA.

- Grčki narod treba da glasa mudro i odgovorno. Kakvi god rezultati glasanja budu, sutra počinje nova era. Čekaju nas izazovi i opasnosti. Dani koji slede biće veoma teški (...) Od sada mi političari moramo da se dogovorimo o jednoj stvari - da ćemo zaštiti jedinstvo grčkog naroda. Naš narod ne sme i ne želi da bude podeljen. To je naš veliki dug - kazao je Micotakis.

Bivši lider Svehelenskog socijalističkog pokreta (PASOK) i premijer Grčke Papandreu naglasio je da zemlja mora od ponedeljka da nastavi ujedinjena pred velike promene koje treba da budu načinjen, kako bi Grčka ostala u "unutrašnjem jezgru" zone evra.

Papandreu je nasledio bivšeg lidera ND i predsednika vlade od 2004. do 2009. Kostasa Karamanlisa, čija je administracija okrivljena za mnoge od finansijskih neumerenosti koje su Grčku načinile "najslabijom karikom" u Evropi.

Karamanlis je rano jutros glasao u Solunu gde mu je, kako navodi agencija, priređena topla dobrodošlica, ali nije davao izjave.

Evropa neće napustiti grčki narod bez obzira na ishod današnjeg referenduma i možda će Grčkoj odobriti dodatne hitne zajmove, izjavio je danas predsednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc.

- Možda ćemo morati da odobrimo Grčkoj hitne kredite za premošćavanje nelikvidnosti, kako bi se osigurao opstanak javnog sektora i kako bi gradjani dobili novac koji im je potreban za preživljavanje - izjavio je Šulc za nemački list "Velt am Zontag".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Grčkoj završen referendum

Izvor: NTV.rs, 05.Jul.2015

ATINA- U Grčkoj je u 19 sati završen referendum na kojem su se izjašnjavali o predlogu međunarodnih poverilaca.. Glasačka mesta su bila otvorena jutros oko 7 sati.. Na referendumu je pravo glasa imalo je 9.855.029 birača koji su se sa “da”(Nai) ili “ne” (Oxi) izjašnili na ukupno 19.159...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.