Puzigaća u ekstradicionom pritvoru u Atini

Izvor: Politika, 14.Sep.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puzigaća u ekstradicionom pritvoru u Atini

Bio je iskušenik dve godine, posle čega se zamonašio u grčkom manastiru na Tajlandu, tvrdi advokat Svetozar Vujačić

Dejanu Puzigaći, poslednjem iz grupe osuđenih za napad na ubijenog francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu, određen je juče ekstradicioni pritvor. Istražni sudija nadležnog suda u Atini saslušao je Puzigaću juče oko devet časova, potvrdio je za „Politiku” njegov branilac Svetozar Vujačić.

„Iz policijske stanice na aerodromu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Puzigaća je prebačen kod istražnog sudije atinskog suda. Sudija je utvrdio identitet, saslušao ga i odredio ekstradicioni pritvor do 18 dana, koji najduže može da traje do 40 dana. Moj branjenik se nije žalio na određivanje pritvora, jer želi da postupak ide po ubrzanoj proceduri da bi što pre došao u Srbiju. Rešenje je samim tim postalo pravosnažno i ono se zatim diplomatskim putem dostavlja našem Ministarstvu pravde, koje bi u Grčku trebalo da pošalje neophodnu dokumentaciju za izručenje mog klijenta”, objašnjava Vujačić.

On je dodao da njegov branjenik prilikom hapšenja nije bio prerušen u sveštenika, već da se u međuvremenu zamonašio.

„On je pobegao iz Srbije dva dana posle ubistva Tatona i bio je iskušenik dve godine, posle čega se zamonašio u grčkom manastiru na Tajlandu. On namerava da do kraja života bude monah”, tvrdi Vujačić.

Kako smo objavili, naša saznanja ukazuju da je Puzigaća kao navijač Partizan, tokom bekstva neko vreme boravio na severu Grčke pod zaštitom navijača grčkog PAOK-a. On je u petak uhapšen na atinskom aerodromu sa falsifikovanim slovenačkim pasošem, prilikom dolaska sa Tajlanda. Po izručenju Srbiji biće sproveden pravo u zatvor na izdržavanje zatvorske kazne od 14 godina na koliko je osuđen zbog ubistva francuskog navijača. Njegov advokat će, kako najavljuje, tražiti da mu se proces ponovi.

Suđenje se u ovom slučaju ponavlja i Đorđu Preliću, koji je prošle godine izručen iz Španije nakon višegodišnjeg bekstva. Pripremno ročište zakazano je za 2. oktobar ove godine.

Bris Taton (28) brutalno je prebijen 17. septembra 2009. godine u centru Beograda pre fudbalskog meča Partizan–Tuluz. Od posledica batinanja preminuo je 12 dana kasnije u bolnici.

Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća bili su prvostepeno osuđeni na 35 i 32 godine zatvora, ali su im kazne odlukom Apelacionog suda 2012. smanjene na 15 i 14 godina zatvora. Kazne su prepolovljene i Ljubomiru Markoviću Kići i Ivanu Grkoviću, koji su prvostepeno u Višem sudu u Beogradu osuđeni na po 30 godina zatvora.

D. Vukosavljević

-----------------------------------------------------------------------------

Grčka razmatra francuski zahtev za izručenje Puzigaće

Dejan Puzigaća je juče pre podne izveden pred ekstradicionog tužioca koji je primio na znanje francuski zahtev za izručenje i odredio mu pritvor u atinskom zatvoru Koridalosu, prenela je juče Beta pozivajući se na francusku agenciju AFP.

„Puzigaća se smatra jednim od četvorice organizatora linča francuskog navijača i u roku od dvadeset dana će ga saslušati savet sudija, koji će dati prvo mišljenje o francuskom zahtevu za izručenje, a zatim će ministar pravde doneti konačnu odluku”, objavila je agencija pozivajući se na sudski izvor.

Francuski advokat roditelja Brisa Tatona, Gi Debuison pozdravio je hapšenje i rekao da je to „odlična vest”. On je zatražio da se vodi jedan sudski postupak sa još jednim od osuđenih, Đorđem Prelićem, koji je uhapšen u Španiji 2013. godine. On je takođe bio osuđen u odsustvu i trebalo bi početkom oktobra da se pojavi pred srpskim sudom u ponovljenom postupku, rekao je Debuison.

Beta–AFP 
Pogledaj vesti o: Bris Taton

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.