Pustimo ih da odu!

Izvor: Deutsche Welle, 27.Jun.2015, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pustimo ih da odu!

Grčka bi trebalo da ostane u Evropskoj uniji i evrozoni, Grci su neizostavni deo Evrope. Ali grčka vlada je prošle noći, najavom referenduma, definitivno prokockala ostanak u monetarnoj uniji, smatra Bernd Rigert.

Grčka vlada je očigledno zaokupljena samoubilačkim mislima. Radikalno levičraski premijer Aleksis Cipras, koji se poslednjih dana u >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Briselu podlo samo pravio da pregovara, sada svom narodu preporučuje da na referendumu odbaci kompromis ponuđen od strane Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i Evropske komisije. Od ovoliko drskosti i od ovolike količine neprimerenih izjava grčkog premijera, čovek prosto zanemi.

Bernt Rigert

Evropljani su zanemarili sopstvena pravila i načela samo da bi haotičnoj grupi u Atini dali prostora i vremena da Grčku na kraju ipak zadrže u evrozoni. Pristali su na to da još jednom ubace novac u bure bez dna, sve u nadi da će Grci već jednom prionuti provođenju toliko potrebnih reformi. Izgleda da je sve to bilo uzalud.

Grčka vlada od finansijera, usput ih vređajući, traži dodatno finansiranje zemlje do sledeće nedelje, do 5. jula, kada bi trebalo da se održi referendum i još hitnih kredita od Evropske centralne bankekako bi do tada mogle da opstanu i banke. Sve to Grčka hoće bez dodatnih uslova. Ovakva drska ucena, i to posle danonoćnih pregovora i traženja rešenja, je nezapamćena u istoriji Evropske unije. Ostale članice eurozone, a ni Bundestag, na tako nešto jednostavno ne mogu da pristanu.

Što ako...?

Šta će se dogoditi ako Grci sledeće nedelje na referendumu zaista odbace ponudu evropskih institucija i MMF?

Tada neminovno sledi bankrot i izlaz iz evrozone.

Šta ako narod odbaci predlog svoje vlade i prihvati ponudu finansijera?

I u tom slučaju preti bankrot i izlazak Grčke iz zone zajedničke evropske valute. I to zato jer i najpozitivnije nastrojeni međunarodni faktori neće biti u stanju da taj plan sprovedu s ekipom koja je u Atini na vlasti. Jer i novi paketi pomoći funkcionišu jedino uz sprovođenje reformi koje Ciprasova vlada očigledno odbija. Osim toga, te pakete moraju da kontrolišu međunarodne institucije koje Cipras i društvo očigledno žele da proteraju iz zemlje.

Šta će se desiti ako evropski partneri već u utorak 30. juna zatvore slavinu i Grčkoj prekinu dotok novca?

Sledi bankrot i posle izvesnog vremena, neminovno - izlazak iz evrozone.

Kako god da se okrene, omča oko grčkog vrata se steže. Oni to i sami osećaju, jure na bankomate kako bi izvukli poslednji novac s računa. Evropski partneri, zaista više ne mogu da pomognu nekome ko ne želi da mu se pomogne. Grke treba pustiti da odu, ako to žele.

Britanski premijer David Cameron je potpuno u pravu kada kaže da bi tako možda bilo bolje. Cipras zemlju vodi u ponor, baš kao u pravoj grčkoj tragediji, u kojoj na kraju junak umire. I za garante će ovaj neregulisani izlazak iz zajedničke valute biti skup, mnogi krediti će otići u nepovrat. Grčka će kao članica Evropske unije i dalje biti zavisna od humanitarne pomoći. Uprkos tome i teška srca kažem: Sad je dosta! Izlazak Grčke iz evrozone je neminovan.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.