Pruga Beograd – Stara Pazova gotova dogodine na jesen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2019, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pruga Beograd – Stara Pazova gotova dogodine na jesen

Na sastanku Trilateralne radne grupe Srbije, Mađarske i Kine za projekat rekonstrukcije i modernizacije pruge Beograd - Budimpešta, danas je u Beogradu pokrenuta inicijativa da se Severna Makedonija i Grčka uključe u projekat brze pruge do luke Pirej u Atini.

Taj projekat je deo globalne kineske inicijative "Pojas i put" koji partnerski i prijateljski realizuju Mađarska, Kina i Srbija, rekla je potpredsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović nakon sastanka u Palati Srbija s ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Mađarske Laslom Palkovičem i s delegacijom Kine koju predvodi potpredsednik Nacionalne komisije za razvoj i reforme Ning Đidžeo.

"Konstatovali smo da nije dovoljno samo da izgradimo brzu prugu od Beograda do Budimpešte, i dogovorili se da ovaj železnički koridor produžimo i pozovemo Severnu Makedoniju i Grčku da se priključe projektu", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je rekla na zajedničkoj konferenciji za medije da se brza pruga u Srbiji gradi po predviđenoj dinamici, kao i da će prva deonica, Beograd - Stara Pazova, biti završena na jesen naredne godine i biti operativna do kraja 2020.

Zatim će deonica Stara Pazova - Novi Sad, koju grade Rusi, biti završena 2021, a sada je na 55 odsto izgrađenosti, kao i da će treće deonica od Novog Sada do Subotice početi da se gradi u prvom kvartalu 2020. i da će radovi trajati najmanje dve godine, navela je Mihajlovićeva.

Kazala je da će Srbija uporedo raditi na nabavci savremenih voznih sredstava.

Palkovič je rekao da će deo kroz Mađarsku biti gotov najverovatnije 2024, ali da će probati da sustignu Srbiju i ranije da završe svoju deonicu.

Ning je naglasio da je taj železnički koridor veoma značajan za transport kineske robe do centralne Evrope, ali i za celokupnu saradnju Evrope i Kine.

Kazao je da je u poslednjih pet godina značajno povećan transport kineske robe postojećom železničkom linijom od Luke Pirej, koja je u kineskom vlasništvu, kroz Severnu Makedoniju, Srbiju i Mađarsku.

Saradnja sa Kinom po evropskim standardima

Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija sve projekte koje ima sa Kinom realizuje u skladu sa evropskim standardima i da projekat gradnje brze pruge Beograd - Budimpešta ni na koji način nije u suprotnosti sa evropskim zakonodavstvom.

Mihajlovićeva je, odgovarajući na pitanje novinara posle sastanka s delgacijama Mađarske i Kine, koje učestvuju u tom projektu, naglasila da se svi projekti s kineskim kompanijama rade u skladu sa evropskim standardima i da svi radovi moraju imati potvrdu da su rađeni u skladu sa tim standardima.

"Konkretno, za brzu prugu jasno piše u ugovorima da sve što se radi mora biti u skladu sa evropskim standardima, što će kontrolisati posebno notifikaciono telo koje je vlada izabrala na tenderu", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je navela da Evropska komisija nije ispitivala projekat brze pruge Beograd - Budimpešta koji se realizuje zajedno s Kinom, i naglasila da sve što je do sada urađeno ima potvrdu pomenutog notifikacionog tela.

"Kina zaista ima tehnologije koje podržavaju i evropske i svetske standarde. Da li od strane EU ima pitanja vezano za saradnju sa Kinom, ima, ali i EU ima posebno telo koje se zove 'Saradnja između EU i Kine' i radi s Kinom na zajedničkim projektma. Tako je i Srbija otvorena zemlja i sarađuje sa svim drugim država i ima puno projekata koje radi s Kinom u oblasti infrastrkture", rekla je Zorana Mihajlović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POKRENUTA INICIJATIVA Severna Makedonija i Grčka da se uključe u projekat brze pruge

Izvor: Blic, 05.Jul.2019

Na sastanku Trilateralne radne grupe Srbije, Mađarske i Kine za projekat rekonstrukcije i modernizacije pruge Beograd - Budimpešta, danas je u Beogradu pokrenuta inicijativa da se Severna Makedonija i Grčka uključe u projekat brze pruge do luke Pirej u Atini.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.