Principi za finansiranje Vojvodine do kraja jula

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2015, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Principi za finansiranje Vojvodine do kraja jula

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da postoji želja da se reši pitanje finansiranja Vojvodine, te da će do kaja jula biti definisani principi kako će se to raditi, a zatim sledi da se definiše i koja će biti prava i obaveze Pokrajine u tom smislu.

"U Ustavu je to pitanje nejasno, stoji da bi trebalo da ide procenat budžeta, ali budžet kao takav ne postoji, već postoje prihodna i rashodna strana", rekao je Vujović na TV Pink.

On je rekao da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se prilikom rešavanja tog pitanja gledati kakve su najbolje prakse u svetu, ali da je suština da neko ko dobija deo prihoda, dobije ujedno i deo obaveza.

"Ja ću predlagati da, poštujući principe u svetu i principe ravnopravnosti, to uredimo na najbolji način", rekao je Vujović.

On je, navodeći nove aktivnosti u fiskalnoj sferi, najavio i da je trenutno u pripremi koncept zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji će do kraja septembra biti u Skupštini.

"Definisaćemo nacrt zakona, a očekujemo da će do kraja septembra on biti spreman za diskusiju u Skupštini", rekao je Vujović i dodao da je u pripremi i zakon o naknadama, kojih ima 384 u Srbiji, a cilj je da se objedine.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu će se raditi i na povratku na programsko budžetiranje.

"Svaka stavka mora da bude definisana kao program, pa recimo ako podržava te i te programe da se zna i sa kakvim su efektima", rekao je Vujović i podsetio da je Hrvatska "dan-noć" pred pristupanje EU radila na programskom budžetiranju.

Teži lekovi za Grčku nego za Srbiju

Ministar finansija Dušan Vujović je rekao i da je Grčka na početku krize bila u sličnoj situaciji kao Srbija, imali su dugove i deficit, a zato što nisu "tu bolest" rešavali na vreme, "lekovi" su za Grčku sada mnogo teži od onih za Srbiju.

"Grčka je dobila paket mera, koji je na papiru nudio rešenje, ali su socijalni i politički troškovi tih mera bili preveliki. Nisu ih dobro sproveli, a recesija time izazvana je bila dublja za jednu četvrtinu", rekao je Vujović na TV Pink.

On je podsetio da je dug Grčke bio tri puta veći nego dug Srbije u odnosu na BDP.

"Oni su krenuli kasno, mere su bile oštre, a ceo proces kod njih je možda mogao bolje da se vodi pre tri, četiri godine. Nije to urađeno i došli smo u situaciju da građani izraze revolt na izborima. Na talasu poverenja glasača, premijer Aleksis Cipras je pokušao da pregovara sa kreditorima, ali oni imali iza sebe svoje ulagače, a političari birače i niko nema neograničen prostor da pravi ustupke", rekao je Vujović.

Ministar je naveo da je Grčka "išla na konfrontaciju" sa kreditorima i došlo je do toga da Cipras traži krajnji odgovor na referendumu - da ili ne za program mera.

"Međutim, mnogi svetski mediji pišu da program više i ne postoji, jer su svi rokovi prošli", ističe Vujović.

Govoreći o Srbiji, on je rekao da se kod nas u reforme ušlo iz pozicije relativno malog deficita i duga.

"Bio je poslednji trenutak kad smo krenuli u program, a sad već imamo dobre rezultate", rekao je Vujović.

Vujović je rekao da su premijer Aleksandar Vučić i on kao ministar finansija reagovali odmah kada je Cipras dobio izbore i izašao sa svojim stavovima:

"Rekli smo da to zvuči lepo, ali je suviše lepo da bi bilo realno. A ovo što mi predlažemo je put reformi koje mogu da se izdrže. A u Grčkoj je put zakasnelih reformi i prevelikih troškova. Neki su poverovali da će to proći, da će Grčka dobiti oprost dugova i da će se izvući iz toga, a mi smo odmah rekli, jedino težak put i pravi lekovi mogu da daju rešenje za našu situaciju", rekao je Vujović.

On je podsetio da je i kod nas država bankrotirala raspadom Jugoslavije i da su dugovi otpisani na Pariskom i Londonskom klubu, ali i poručio da se to više neće ponoviti.

 Komentarišući izjavu Noama Čomskog za "Politiku" da je "napad na Grčku sramotan", te da bi Grčkoj trebalo ili radikalno restrukturirati ili ukinuti dug, Vujović je rekao da je Čomski jedan od najpoznatijih humanista u svetu i s te pozicije je u pravu, ali je to trebalo ranije reći kada je Grčka uzimala milijarde evra.

"Ovo pitanje je trebalo postaviti kada je Grčka uzimala kredite, tada je, kod uzimanje prvih velikih kredita trebalo reći, ovo je na godinu, dve i moramo da nađemo rešenje. To se nije dogodilo, a cela Evropa je to odobravala ili se nije bunila i mislili su da će to proći", rekao je Vujović.

Vujović je podsetio da je Srbija takav talas uzimanja kredita imala za vreme Tita, 70-ih i 80-ih godina, pa smo "mleko i pelene uzimali na markice i na tačkice".

"Svako neodgovorno zaduživanje vodi tome", zaključio je Vujović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.