Preminuo čuveni Vangelis, najpoznatiji grčki kompozitor

Izvor: B92, 19.Maj.2022, 19:31

Preminuo čuveni Vangelis, najpoznatiji grčki kompozitor

Evangelos Odiseas Papatanasiju, poznatiji kao Vangelis, grčki kompozitor preminuo je u 79. godini, javila je Atinska novinska agencija.

On je najpoznatiji po Oskarom nagrađenoj muzici za film „Vatrene kočije“, a komponovao je mnoge prepoznatljive filmske melodije za mnoga poznata ostvarenja, kao što su "Blade Runner" ("Istrebljivač") i "Alexander" ("Aleksandar").

Profesionalnu muzičku karijeru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << započeo je šezdesetih godina 20. veka sarađujući sa nekoliko poznatih rok bendova kao što su The Forminx i Aphrodite's Child, sa Demisom Rusosom i Lukasom Siderasom.

Tokom sedamdesetih godina 20. veka sarađuje sa vodećim pevačem progresivnog rok benda "Yes" Džonom Andersenom, i pod zajedničkim umetničkim imenom "Jon i Vangelis" objavljuju nekoliko albuma.

Tokom karijere napisao je i komponovao oko 60 albuma, a muzički kritičari smatraju ga jednim od najvećih kompozitora elektronske muzike svih vremena. Godine 1992. Francuska je uručila Vangelisu orden za doprinos u oblasti umetnosti (Ordre des Arts et des Lettres).

Pozivajući se na saopštenje iz kancelarije njegovog advokata, grčka agencija je obavestila javnost da je Vangelis preminuo u utorak kasno uveče, ne navodeći uzrok smrti, preneo je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo legendarni grčki kompozitor Vangelis

Izvor: Danas, 19.Maj.2022

Veliki grčki muzičar, producent i kompozitor Evangelos Papatanasiju, poznatiji kao Vangelis, preminuo je u utorak, u 79. godini, prenosi grčki portal Ekatimerini.

Nastavak na Danas...

Preminuo grčki kompozitor Vangelis

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Maj.2022

Grčki kompozitor Evangelos Papatanasiju, poznatiji kao Vangelis, preminuo je danas u 80. godini, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.