Predlog za osnivanje parlamentarne skupštine balkanskih zemalja

Izvor: Vostok.rs, 23.Dec.2011, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog za osnivanje parlamentarne skupštine balkanskih zemalja

23.12.2011. -

Širok rezonans u balkanskom regionu dobio je predlog za formiranje Balkanskog parlamenta, koji je izneo član Velike narodne skupštine Turske Rifat Sait. Za rad u ovoj strukturi Sait namerava da angažuje Grčku, Albaniju, Bugarsku, Srbiju i Makedoniju. I čini se da su mnoge balkanske kolege turskog člana parlamenta njegovu ideju prihvatile «na ura!», pri čemu važnu ulogu nije odigrala sama inicijativa, već činjenica da potiče upravo od Turske. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Evo šta navode novine «Miliet» - jedne od najuticajnijih medija u Turskoj: «Osećamo da posle 2002. godine nismo sami. Turska je prva zemlja koja je priznala Makedoniju. Makedonija je potpisala strateški sporazum samo s SAD, Izraelom i Turskom.,» - raznežio se Državni ministar Makedonije Hadi Nezira. «Naša pažnja je prikovana za našu istorijsku domovinu,» - konstatuje poslanik bugarskog parlamenta Kasim Dal. «U grčkom parlamentu ima grupa koje podržavaju prijateljstvo sa svim zemljama sveta. Međutim, na ovom spisku nema Turske, što nam je žao i želimo da se situacija promeni,» - tuguje grčki član parlamenta Ahmet Hadžiosman. A Mjufera Sinik, poslanik kosovskog parlamenta je blago primetila da: «U kosovskom parlamentu jednu trećinu čine žene, mi želimo da ista situacija bude i u ostalim zemljama, pre svega u Turskoj.»

Nećemo se zadržavati na činjenici da svi gore navedeni političari imaju „tursko-jezička" prezimena. Mnogo je zanimljivije to što Turska namerava da za rad balkanskog parlamenta angažuje upravo Srbiju, dok Ankara priznaje nezavisnost Kosova, a Beograd – ne. Između ostalog, sam Sait koji potiče s Kosova i Metohije svojevremeno je aktivno lobirao nezavisnost Kosova, a takođe se često podsećao „agresije" Srbije protiv BiH (radi se o ratu 1992-1995.g.).

Uzgred rečeno, sasvim je moguće da će u Srbiji Saitovu ideju propagirati «Socijal-demokratska partija Srbije» (Socijaldemokratska partija Srbije ) s Rasimom Ljajićem (Rasim Ljajic) na čelu, koji je svoju karijeru započeo početkom 90-ih godina kao generalni sekretar „Stranke Demokratske Akcije Sandžaka", koja se zalagala za autonomiju Sandžaka, jednu od „najislamskijih" balkanskih oblasti, koja se nalazi na teritoriji savremene Srbije i Crne Gore. Ljajićeva politika se direktno kosi s intersima Srba, ali zato veoma ide na ruku Turskoj, koja aktivno podržava „svoje". Navešćemo reči Predsednika turskog parlamenta Džemila Čičeka, koji je govoreći o Turcima koji žive u balkanskim zemljama rekao: „Imamo određena očekivanja i vodimo politiku koja se sastoji u tome da se ne mešajući se u unutrašnje stvari zemalja sunarodnicima koji u njima žive omogući da sačuvaju svoje „ja", vrednosti i kulturu, mogućnost da se bave politikom u ovim državama, da rade na uticajnim funkcijama i da kao sastavni deo svojih zemalja grade „mostove" između država."

Dakle, šta će Turskoj Balkanski parlament: da bi efikasnije rešavala probleme u regionu ili da bi aktivnije propagirala svoje sopstvene interese?

Izvor: Golos Rossii, foto: ru.wikipedia.org/Captain Blood/cc-by-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.