Predlog o prodaji grčkih ostrva uvredljiv

Izvor: S media, 07.Mar.2010, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog o prodaji grčkih ostrva uvredljiv

Više od 2.000 većinom nenaseljenih ostrva u Egejskom i Jonskom moru čine oko jednu petinu površine Grčke. Političari iz Hrišćanske demokratske unije (CDU) i Partije slobodnih demokrata (FDP) zatražili su od Atine da, u cilju savladavanja dužničke krize, proda državnu svojinu, uključujući i ostrva.

Za pokrivanje finansijskih dubioza moguće je prodati državnu imovinu uključujući i nenastanjena ostrva

„Kada ste pred bankrotom, sve što imate morate >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da pretvorite u novac“, izjavio je za nemački list „Bild“ Jozef Šlarman, predsednik Udruženja srednjeg staleža partije CDU. Grčka poseduje zgrade, preduzeća i nenaseljena ostrva, koja mogu da posluže za otplatu duga“, dodao je on.

Predsednik Podmlatka parlamentarne frakcije „Unija“ Marko Vandervic izjavio je da je poverenje u Grčku ozbiljno poljuljano.

Frank Šefler, finansijski stručnjak iz FDP-a, zatražio je od kancelarke Angele Merkel (CDU) da grčkom premijeru Jorgosu Papandreuu, koji u petak posetio Berlin, ne uliva nade da će njegova zemlja dobiti finansijsku pomoć. „Kancelarka ne sme da krši zakon. Ona mora da ostane čvrsta i ne sme da obećava Grčkoj pomoć“, izjavio je on. Grčka država mora potpuno da se odrekne udela u preduzećima, kao i da proda svoje posede, na primer, nenastanjena ostrva.“

Ovi zahtevi su izazvali veliki revolt, jer podsećaju Grke na nemačku okupaciju za vreme Drugog svetskog rata. Predsednik Levice Lotar Biski zatražio je od kancelarke Angele Merkel da se javno izvini grčkom premijeru Jorgosu Papandreuu zbog najnovijeg incidenta. „Gospoda iz Unije i FDP-a su verovatno zaboravili ko je poslednji pokušao da osvoji grčka ostrva. Ovakav predlog iz Nemačke kod mnogih ljudi u Grčkoj budi užasne uspomene“, rekao je on, ističući da su nemački vojnici tada počinili masakr nad civilnim stanovništvom.

Glavni ekonomista Evropske centralne banke Jirgen Štark je uveren da će novi program strogih mera štednje koji je uvela Grčka doneti rezultate. „Grci su se odlučili na veliki korak, koji značajno prevazilazi granice zadatih ciljeva“, izjavio je on za list „Velt“. On je u ponedeljak zajedno sa komesarom EU za ekonomska pitanja Olijem Renom otputovao u Grčku da bi sa vladom razmatrao program štednje ove sredozemne države. Programom je, između ostalog, predviđeno povećanje poreza na dodatu vrednost za dva procentna poena, povećanje poreza na alkohol i duvan i smanjenje plata u javnom sektoru.

Grčka štampa je u četvrtak za zaprepašćenjem reagovala na najavu trećeg programa mera štednje kako bi se smanjili ogromni dugovi zemlje, koji iznose oko 300 milijardi evra. U mnogim listovima je izražena bojazan od izbijanja nemira i laganog odumiranja tržišta. „Neka nam Bog pomogne“, piše konzervativni list „Apogevmatini“, upozoravajući da neće biti novca za potrošnju. Mogli bi da „odumru“ ne samo trgovci na malo, već i srednji sloj, kaže se u tekstu. Vladi blizak list „Etnos“ ocenjuje da će „mračni tunel“ beskonačne štednje trajati najmanje tri godine.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predlog o prodaji ostrva uvredljiv

Izvor: Blic, 07.Mar.2010

Više od 2.000 većinom nenaseljenih ostrva u Egejskom i Jonskom moru čine oko jednu petinu površine Grčke. Političari iz Hrišćanske demokratske unije (CDU) i Partije slobodnih demokrata (FDP) zatražili su od Atine da, u cilju savladavanja dužničke krize, proda državnu svojinu, uključujući...

Nastavak na Blic...

Prijedlog o prodaji grčkih ostrva uvredljiv

Izvor: Capital.ba, 07.Mar.2010

ATINA, Više od 2.000 većinom nenaseljenih ostrva u Egejskom i Jonskom moru čine oko jednu petinu površine Grčke. Političari iz Hrišćanske demokratske unije (CDU) i Partije slobodnih demokrata (FDP) zatražili su od Atine da, u cilju savladavanja dužničke krize, proda državnu svojinu, uključujući...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.