Pred gostima Titovi tanjiri

Izvor: Blic, 12.Jul.2009, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred gostima Titovi tanjiri

Grčki predsednik Karlos Papuljas nedavno je bio u Srbiji, i tom prilikom je, iako gost predsednika Tadića, jeo priborom iz vremena Josipa Broza Tita. U rezidencijalnim objektima u Srbiji još uvek se koristi servis star 40 godina ukrašen grbom SFRJ.

Prilikom naše posete Palati Srbije, domaćin Prvoslav Pantelić nam otkriva da se tokom boravka visokih državnih predstavnika postavljaju tanjiri od rozentala. Pažnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nam privlači i uredno poređan pribor i poslužavnik od srebra, jednostavnog oblika.

Za istim dugačkim stolom Kristalne sale, koja prima do 50 gostiju, nalazi se još jedan pribor za ručavanje, naizgled isti, ali lošijeg kvaliteta. Ovaj pribor je za radne ručkove i večere. Izrađen je od rostfraja, dok su čaše od nešto kvalitetnijeg stakla. A tanjiri su, tvrdi Prvoslav, od visokokvalitetnog porcelana.

– Pribor za radne ručkove je nešto novijeg datuma. Nabavljan je 80-ih godina od nemačke firme „Schotswald". Onaj skuplji pribor je takođe iz Nemačke, kupljen od firme „H&C Selb Bavaria Germany Heinrich" – priča nam domaćin Prvoslav Pantelić.

Osim pribora, i stolnjaci su nasleđeni iz 60-ih godina prošlog veka. Iako stari, izgledaju veoma očuvano. Pitali smo domaćina kako to da je escajg toliko očuvan? Objasnio nam je da se svaki predmet posebno čuva i da ima svoje ležište u koje se odlaže.

Ništa noviji pribor nas nije zatekao ni u Klubu republičkih organa, poznatijem kao Klub poslanika u Tolstojevoj ulici. U zgradi postoje tri sale za radne i svečane ručkove i jedan restoran. Veći deo enterijera u zgradi je iz 1961. godine. Sto i stolice su nabavljeni pre pet godina i sve je od drveta. Ovde nismo zatekli vidljivija obeležja stare Jugoslavije. Samo se po salvetama sa grbom može zaključiti da su stare oko 40 godina.

Domaćin Kluba Veso Matović nas je proveo kroz veliku salu sa dugačkim stolom. I ovde se sijao uredno poređan pribor od kvalitetnijeg rostfraja, koji je čekao ljude iz Ministarstva spoljnih poslova. Oni su tog dana koristili pribor kojim su jeli i mnogi drugi političari 30 godina unazad.

Više desetina tanjira od rozentala pokriva potrebe svih prostorija u ovom zdanju, čak i potrebe u rezidencijalnom objektu u Užičkoj ulici, koja prima manje gostiju. Čaše su trošnija roba, pogotovo kada se popije, pa se među staklarijom mogu naći i primerci dokupljivani pre dve godine.

Druge dve prostorije za svečane ručkove su manje kvadrature, ali deluju raskošnije, da li zbog kožnih stolica ili pozlaćenih vitrina" Ovde nas je iznenadio dobro očuvan srebrni pribor. Pa, i kristalne čaše, stare 30 godina" Njihov proizvođač je slovenačka firma „Rogaška slatina", priseća se Matović, koji već nekoliko decenija vodi klub.

Na pitanje – kada će tanjire i pribor sa grbom zameniti, eventualno, priborom sa dvoglavim orlom ili nekim od srpskih manastira, domaćini su ostali nemi. Niko im još nije tražio kupovinu ili izradu nečeg novijeg, i još sa obeležjima države Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.