Postignut sporazum o pomoći Grčkoj

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 25.Mar.2010, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut sporazum o pomoći Grčkoj

Brisel -- Države članice evrozone složile se oko finansijskog plana za pomoć prezaduženoj Grčkoj, koji ipak uključuje i kredite Međunarodnog monetarnog fonda.

Premijer Portugala Hose Sokrateš je rekao novinarima da je 16 članica zone evra našlo odgovor na krizu Grčke, a predstavnica za štampu Vlade Španije Kristina Galjak kazala: "Dogovor je postignut". Premijer Grčke Jorgos Papandreu je rekao da je plan "veoma zadovoljavajući".

Plan podrazumeva da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grčka dužnička kriza prevaziđe tako što će se uključuti zajmovi od zemalja članica, ali oni će biti dopunjeni i zajmovima Međunarodnog monetarnog fonda, šta se prvobitno isključivalo.

Reč je o sumi od 22 milijarde evra, koja će Grčkoj biti pozamljena ako dođe do kolapsa tržišta u toj zemlji.

Iako Evropska centralna banka nije bila za opciju da Grčka pozajmljuje novac od MMF-a, na kraju je došlo do toga, ali evropski zvaničnici napominju da će veći deo sredstava doći iz Evrope.

Premijer Grčke Jorgos Papandreu pozdravio je mere partnera iz evrozone i Evropske centralne banke koje će njegovoj zemlji pomoći da se izbori sa dužničkom krizom, koja je potresla svetsko tržište i ugrozila zajedničku valutu.

Papandreu je rekao da je ovaj plan "veoma zadovoljavajući".

U nacrtu plana, u koji je uvid imala agencija AP, poziva se na oštrije mere kojima se ne bi dozvolilo da se finansije ponovo otrgnu kontroli i izazovu još jednu sličnu krizu, a Grčkoj se ne obećavaju jeftini krediti.

Herman van Rompej, predsednik Saveta EU, rekao je da se razgovaralo o odgovornosti i o solidarnosti.

"Deo koji se odnosi na odgovornost podrazumeva da je potrebno da Grčka preduzme osnovne mere kao što su smanjenje defizita za četiri odsto u 2010. Te mere su uslovljene i od strane Međunarodnog monetarnog fonda, ali to je i mišljenje eksperata iz Evropske centralne banke. To je veoma važno, kao što je i važno primeniti i onaj drugi deo plana koji se odnosi na solidarnost. Članovi evro zone treba da obezbede finansijsku podršku, to će se naravno desiti pod određenim uslovima. Oni će preduzeti mere da pomognu Grčkoj", rekao je Herman van Rompej.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.