Poslednja šansa za novu vladu

Izvor: RTS, 13.Maj.2012, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednja šansa za novu vladu

Sastanak lidera tri grčke vodeće partije sa predsednikom Karolosom Papuljasom neuspešno završen. Poslednja nada za formiranje vlade susret predsednika sa liderima manjih partija koje su osvojile dovoljno glasova da sa dve od tri najjače stranke formiraju parlamentarnu većinu.

Posle tri neuspešna pokušaja konzervativaca, socijalista i radikalnih levičara da sastave vladu, sudbinu zemlje preuzeo je u svoje ruke predsednik Karolos Papuljas. U Atini je bez uspeha završen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sastanak Papuljasa sa liderima tri vodeće stranke.  Tokom večeri, predsednik će razgovarati sa liderima manjih partija koje su osvojile dovoljno glasova da sa dve od tri najjače stranke formiraju parlamentarnu većinu.

Uprkos velikom pritisku evropskih finansijskih krugova, lideri tri najjače stranke na izborima nisu se dogovorili o zajedničkom sučeljavanju sa krizom u zemlji. Za neuspeh krive stranku radikalne levice SIRIZU, drugoplasiranu stranku na izborima.

Lider Nove demokratije Antonis Samaras kaže da je dao sve od sebe da se postigne kompromis. "Dao sam sve od sebe da se složimo. SIRIZA ne sluša narod, ne prihvata formiranje vlade, niti će tolerisati vladu koja bi preuzela odgovornost. Iskreno, ja ne znam šta Siriza uopšte hoće", istakao je Samaras.

Predsednik radikalne levice SIRIZA Aleksis Cipras kaže da mu je postalo jasno da od njegove traže da postane saučesnik u zločinu.

"U ime demokratije, suvereniteta i naroda nećemo da pristanemo na to. Pozivamo sve Grke i sve stranke da osude nekadašnje moćnike. Jedina nada protiv ucena i budućih zločina je u jedinstvu naroda", rekao je Cipras posle sastanka.

Lider Svegrčkog socijalističkog pokreta PASOK Evangelos Venizelos izjavio je na partijskom skupu, održanom posle sastanka sa Papuljasom, da "gaji ograničen" optimizam po pitanju formiranja koalicione vlade.

Venizelos, bivši ministar finansija, rekao je da je, i pored nade koju ima, spreman da ide na nove izbore ako bude potrebno.

On je ocenio da su razgovori sa Novom demokratijom i SIRIZA "upali u ćorsokak", ukazujući da se sada nada saradnji sa Demokratskom levicom Fotisa Kuvelisa.

Demantovane glasine o navodnom dogovoru

Ranije je mala grčka partija Demokratska levica demantovala navode lidera Ciprasa da je postignut dogovor o privremenoj koalicionoj vladi.

"To je kleveta i laž", navela je Demokratska levica, koja sa 19 poslanika može da ima odlučujuću ulogu u pregovorima o formiranju grčke vlade.

Cipras je prethodno izneo tvrdnje da su tri stranke, među kojima nije SIRIZA, postigle dogovor o privremenoj vladi koja bi imala mandat od dve godine.

Lider SIRIZE je rekao da su tri stranke, među kojima nije i njegova, postigle dogovor o formiranju privremene vlade na dve godine.

Prema njegovim rečima, postignut je dogovor između konzervativne Nove demokratrije, socijalističkog PASOK-a i jedne male levičarske partije.

"Tri partije su postigle dogovor o formiranju vlade na dve godine kako bi se sproveo dogovor o međunarodnoj pomoći. Oni imaju 168 poslanika u novom parlamentu, dakle imaju većinu", rekao je Cipras posle razgovora sa grčkim predsednikom Karolosom Papuljasom.

Prethodno su propali pokušaji lidera Nove demokratije, Svegrčkog socijalističkog pokreta - PASOK i radikalne levice SIRIZA da formiraju vladu.

Neizvesnost je, međutim, velika, a novi izbori sve izgledniji. Na njima bi, smatraju analitičari, Grci ponovo birali između dve struje - Nove demokratije i PASOK-a koji su za poštovanje sporazuma sa Briselom i MMF-om, i radikalne levičarske SIRIZE, koja ga odbacuje i trenutno je najpopularnija u zemlji.

Novi izbori uništavaju zemlju?

Predsednik Privredne komore Atine Konstantin Mikalos ocenjuje da grčki predsednik treba da pomogne da se formira koaliciona vlada.

"U suprotnom, za mesec dana imaćemo nove izbore i tada možda dobijemo vladu, ali će zemlja biti potpuno uništena", tvrdi Mikalos.

Ponovni izbori i drahma umesto evra, uz lik nove političke zvezde, lidera krajnje levice Aleksisa Ciprasa - tako mediji vide politički haos u zemlji.

Većina Grka ne želi izlazak iz evrozone, ali ni nastavak stroge štednje.

U pokušaju da smiri situaciju u Grčkoj, nemački ministar finansija obećava dodatne mere za podsticanje grčkog privrednog rasta. Ipak čelnici evrozone traže od Atine da sprovede dogovorene reforme.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ističe da Grčka mora da poštuje pravila EU.

"Ako ste član nekog kluba onda morate poštovati njegova pravila. Ako to nije slučaj onda treba da napustite taj klub, organizaciju ili instituciju i to važi za sve", poručio je Barozo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.