Porez siromašnima učetvorostručen, a bogati su privilegovani

Izvor: Radio 021, 22.Mar.2015, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porez siromašnima učetvorostručen, a bogati su privilegovani

Grci su tokom dužničke krize veoma osiromašili, a porez za najsiromašnije je gotovo učetvorostručen, dok je za najbogatije povećan samo devet odsto.

U studiji Fondacije "Hans Bekler", čiji su autori grčki analitičari Tasos Janitis i Stavros Zografakis, objavljenoj danas u Berlinu, navodi se da je od početka krize u Grčkoj porez za polovinu najsiromašnijeg dela populacije povećan čak 337 odsto, dok je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << istovremeno porez za najbogatije povećan devet odsto, prenosi list Figaro.

Autori studije navode da su direktni porezi u Grčkoj od početka krize povećani 53 odsto, a indirektni 22 odsto.

"Grci su jako osiromašili tokom krize. Prosečan godišnji prihod od 2008. do 2012. je pao za oko 23 odsto, sa 23.100 evra na 17.900", navodi se u studiji.

Nejednakost je istovremeno ozbiljno produbljena, 10 odsto najsiromašnijih izgubilo je 86 odsto njihovog prosečnog godišnjeg prihoda od 8.462 evra, koji sada iznosi 1.150 evra. S druge strane, 30 odsto najviših prihoda je palo za tek negde 17 do 20 odsto, navode autori.

"Neophodno je promeniti takvu politiku u zemlji. Porast siromaštva i nejednakosti u uslovima štednje opasno ugožavaju moguhcnost ekonomskog oporavka Grčke", zaključuje profesor Gustav Horn i direktor IMK-a ogranka Fondacije Hans Bekler.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.