Poljska i Grčka nerešeno na startu Evropskog prvenstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2012, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska i Grčka nerešeno na startu Evropskog prvenstva

VARŠAVA -

Fudbaleri Poljske i Grčke odigrali su danas u Varšavi nerešeno 1:1 u prvoj utakmici Grupe A, kojom je počelo Evropsko prvenstvo.

Gol za Poljsku dao je Robert Levandovski u 17, a za Grčku Dimitris Salpingidis u 52. minutu. Obe ekipe su meč završile sa igračem manje, pošto je Sokratis Papastatopulos dobio drugi žuti karton u 44, a golman Poljske Vojceh Ščensni u 69. minutu direktan crveni.

Poljaci su poveli posle odličnog centaršuta Lukaša >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Piščeka sa desne strane, pošto je Levandovski sa šest metara neometan na drugoj stativi glavom savladao golmana Grčke Kostasa Halkijasa.

Grci su izjednačili posle nespretnosti golmana Poljske Ščensnog i štopera Marcina Vasilevskog koji su se sudarili posle centaršuta Vasilisa Torosidisa, a Salpingidis je sa nekoliko metara loptu poslao u prazan gol.

Grci su u 71. minutu imali odličnu priliku da preokrenu rezultat, ali je rezervni golman Poljske Pžemislav Titon odbranio penal Jorgosu Karagunisu.

Titon je ušao u igru nekoliko trenutaka pre toga, pošto je Ščensni dobio crveni karton kada je u kaznenom prostoru sapleo Salpingidisa i napravio penal.

Poljaci su u prvom poluvremenu bili bolji, imali posed lopte i više prilika, ali su se Grci "vratili" u drugom, a jedan od ključnih detalja utakmice je kada je selektor na poluvremenu ubacio u igru Salpingidisa umesto Sotirisa Ninisa.

Salpingidis je u 74. minutu postigao još jedan gol koji je poništen zbog ofsajda.

U drugoj utakmici Grupe A na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini večeras od 20.45 igraće Rusija i Češka.

Utakmicom reprezentacija Poljske i Grčke danas je počelo 14. evropsko prvenstvo (EP) u fudbalu, na kojem će Španija pokušati da odbrani trofej osvojen pre četiri godine.

Aktuelni evropski i svetski prvaci najveće rivale na turniru u Poljskoj i Ukrajini imaće u selekcijama Nemačke i Holandije.

Po ocenama stručnjaka i kladionica, Francuska "iz drugog plana" čeka svoju šansu, a za "trikolorima" slede Portugal, Engleska i Italija.

Portugalci, međutim, na turnir dolaze posle samo jednog postignutog gola u prethodne tri pripremne utakmice, dok Englezi u prva dva meča neće moći da računaju na suspendovanog napadača Vejna Runija, a Italijani su "uzdrmani" skandalom oko nameštanja utakmica u domaćem prvenstvu.

Španac Karbaljo sudi na otvaranju šampionata

Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je da će Španac Karlos Velasko Karbaljo suditi utakmicu Poljska – Grčka, kojom će danas biti otvoreno Evropsko prvenstvo.

Velasku će ovaj meč biti debi na evropskim šampionatima, a u drugoj utakmici A grupe, koju će igrati Rusija i Češka, pravdu će deliti Englez Hauard Veb.

Slovenac Damir Skomina sudiće prve meč koji se igra u subotu, u B grupi, između Holandije i Danske, a Francuz Stefan Lenoj biće glavni arbitar u drugoj utakmici ove grupe, Nemačka - Portugal.

UEFA će na kontinentalnom šampionatu koristiti pet sudija po utakmici, od kojih će dva arbitra uvek biti kod golova, gledati šta se dešava u kaznenim prostorima i da li je lopta prešla liniju.

Utakmice EP igraće se u četiri poljska grada: Varšavi, Gdanjsku, Vroclavu i Poznanju, kao i u četiri ukrajinska: Kijevu, Donjecku, Harkovu i Lavovu.

Finale će se igrati 1. jula na Olimpijskom stadionu u Kijevu.

Najveći stadion turnira je u Kijevu sa 60.000 mesta, a najmanji u Lavovu, koji ima upola manje sedišta.

Najstariji fudbaler na EP je 38. godišnji golman Grčke Kostas Čalkijas, a najmlađi je reprezentativac Holandije Jetro Vilems, koji ima 18 godina.

Igrač sa najviše nastupa u nekom nacionalnom timu je Iker Kasiljas, koji je za Španiju odigrao 129 utakmica, a slede Šveđanin Anders Svenson sa 127 i Irac Šaj Given sa 122 meča.

Na Evropskom prvenstvu će učestvovati i petorica fudbalera koji do sada nisu odigrali nijedan meč za svoje reprezentacije.

To su trojica golmana: Džek Batland iz Engleske, Hrvat Ivan Kelava i Danac Kasper Šmajhel, sin legendarnog čuvara mreže Mančester junajteda Pitera, kao i krilni igrač Italije Emanuele Đakerini i levi bek ruske selekcije Vladimir Granat.

Engleska je zemlja u čijim ligama nastupa najviše fudbalera koji će učestvovati na prvenstvu - 78 od ukupno 386 prijavljenih igrača. Slede Nemačka sa 46, Španija sa 33 i Italija sa 31.

Engleska je i jedina zemlja čiji svi reprezentativci nastupaju za domaće klubove.

Iz nemačkog Bajern Minhena dolazi najviše, 12 igrača na Evropsko prvenstvo, jednog manje "daje" španski Real Madrid, dok 10 fudbalera nastupa za ukrajinski Dinamo iz Kijeva.

Na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini učestvuju sve zemlje koje su u istoriji osvajale kontinentalni šampionat: Rusija (kao SSSR) 1960, Španija 1964. i 2008, Italija 1968, Nemačka 1972, 1980. i 1996, Češka (kao Čehoslovačka) 1976, Francuska 1984. i 2000, Holandija 1988, Danska 1992. i Grčka 2004. godine.

Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini biće poslednje na kojem će učestvovati 16 ekipa, pošto će na sledećem kontinentalnom šampionatu, u Francuskoj 2016. godine, igrati 24 reprezentacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aca Informacija ekskluzivno sa Eura 2012: Dan 1

Izvor: Njuz.net, 08.Jun.2012

Sportski pozdrav ljubitelji sporta!. Pišem vam iz Varšave gde se igra prva utakmica Evropskog prvenstva u fudbalu 2012. Stigao sam da prošetam malo Varšavom danas i zapazio da čak 17 odsto ljudi nosi šešir, no vratimo se fudbalu. Atmosfera je uzavrela ovde, očekuje se da domaća Poljska pobedom...

Nastavak na Njuz.net...

Euro2012: Grci zaslužili bod

Izvor: BKTV News, 09.Jun.2012, 15:06

Grci preko Salpingidisa anulirali vodeći gol Levandovskog, dva crvena kartona.. Desetorici Grka uspelo da stignu vođstvo Poljaka a uz to i da promaše penal na otvaranju Evropskog Prvenstva u Varšavi, meč završen nerešeno 1-1.. Poljaci su odlično počeli utakmicu i zasluženo poveli preko špica...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.