Poljaci ne odustaju, pozvali i druge da im se pridruže: Nemci moraju da plate

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 21:36

Poljaci ne odustaju, pozvali i druge da im se pridruže: Nemci moraju da plate

Visoki poljski zvaničnici najavili su danas da planiraju da prošire kampanju u kojoj se od Nemačke traži velika reparacija.

Pozivima upućenim Grčkoj i drugim evropskim zemljama kao potencijalnim saveznicima traži se da se pridruž u zahtevu za štetu koju su nacisti pričinili tokom Drugog svetskog rata.

Poljska je prošle godine formalno tražila kompenzaciju u iznosu od 1.300 milijardi dolara, što je skoro jednako godišnjem bruto domaćem proizvodu Poljske, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok Grčka potražuje više od 300 milijardi dolara za štetu nastalu pod okupacijom nemačkih nacista tokom Drugog svetskog rata, prenosi AP.

Nemačka tvrdi da su zahtevi za odštetu rešeni nakon rata, ali Arkadiuš Mularčik, zamenik poljskog ministra spoljnih poslova, izjavio je danas da će njegova vlada nastaviti da sarađuje sa drugim zemljama koje su stradale pod nacističkom okupacijom.

"Šteta i gubici su neosporni. Podaci su neosporni: pobijeno je 5,2 miliona Poljaka. Posle rata, stanovništvo Poljske se smanjilo za 11,4 miliona ljudi, a 2,1 milion poljskih građana je iskorišćeno za ropski rad", rekao je Mularčik u Atini, na konferenciji za novinare posvećenoj reparaciji.

Bivši grčki predsednik Prokopis Pavlopulos rekao je da nije sporno da se Nemačka izvinila za svoje postupke, postupajući sa integritetom.

"Nemački zvaničnici uvek prisustvuju događajima kojima se obeležavaju sećanja na žrtve nacističkih zločina u Drugom svetskom ratu. To je za svaku pohvalu, ali to ne može da negira zahteve za kompenzaciju", rekao je Pavlopulos.

Zahtevi Grčke za ratnu reparaciju su zvanično obnovljeni 2019. godine pod prethodnom levičarskom vladom, a poslednja konzervativna administracija poručila je da smatra da to pitanje ostaje nerešeno, iako nije javno vršila pritisak na zvanični Berlin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.