Politička podrška Grčke Srbiji nedvosmislena

Izvor: BKTV News, 24.Maj.2017, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Politička podrška Grčke Srbiji nedvosmislena"

Saradnja u oblasti odbrane Srbije i Grčke prati nivo ukupnih bilateralnih odnosa i težišno se odvija u oblasti vojnog obrazovanja i obuke, ukazali su danas ministri dve zemlje Zoran Ðorđević i Panos Kamenos.

U toku je prva zajednička vežba specijalnih jedinica dveju vojski "FALCON 17".  Kako je navedeno u saopštenju, Ðorđević i ministar nacionalne odbrane Grčke, koji su potpisali i Memorandum o razumevanju >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << između vlada dve države o saradnji u okviru Atinskog multinacionalnog strateško-pomorskog koordinacionog centra (AMSCC), potvrdili su tradicionalno prijateljske odnose dve zemlje i opredeljenje za dalji razvoj saradnje u oblasti odbrane. Kamenos je naglasio da je politička podrška Grčke Srbiji nedvosmislena. On je istakao da su odnosi dve zemlje više nego odlični i da je na nama da to maksimalno iskoristimo i za unapređenje bilateralne vojne saradnje.

Ðorđević je u razgovoru naveo da Srbija izuzetno ceni tradicionalnu podršku Grčke u ostvarivanju strateških ciljeva srpske spoljne politike, pre svega članstvu u EU, kao i očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje.

On je posebno zahvalio pripadnicima grčkog kontingenta KFOR na profesionalnom angažovanju i doprinosu bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

Zaključeno je i da preuzimanje uloge Kontakt ambasade za saradnju Srbije sa NATO od strane Grčke, od 1. januara ove godine, pozitivno utiče na saradnju, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom nivou.

Ðorđević je istakao i značaj kontinuirane podrške Ministarstva nacionalne odbrane Grčke u vezi sa učešćem Srbije u sastavu Borbene grupe Evropske unije HELBROC, što potvrđuje i jača zajedničku saradnju.

Na sastanku je navedeno i da je u toku prva zajednička vežba specijalnih jedinica dveju vojski, kao i da je reč o konkretnom rezultatu zvaničnih susreta načelnika generalštabova i dogovora koje su postigli komandanti kopnenih vojski, te da je potrebno nastaviti sa susretima na najvišem nivou kako bi se pronalazile nove mogućnosti za povećanje broja vežbi i što kvalitetnije unapređenje vojne saradnje.

Istaknuto je i da se u narednom periodu očekuje potpisivanje još sporazuma, budući da se Srbija i Grčka zalažu za dalje intenziviranje odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući i nastavak političkog dijaloga, kao i dalje unapređenje privredne saradnje.

Na sastanku je bilo reči i o bezbednosnim izazovima današnjice, sa posebnim naglaskom na terorizam i migrantsku krizu, a zaključeno je da odlična saradnja obaveštajnih i bezbednosnih službi treba da bude okosnica zajedničke borbe protiv savremenih pretnji, kao i podstrek za tešnje povezivanje sa svim zemljama regiona.

Nakon sastanka održan je i Dan odbrambenih industrija, na kojem su učestvovali predstavnici kompanija odbrambenih industrija Srbije i Grčke, sa ciljem da se razmene informacije o proizvodnim programima i razmotre mogućnosti za vojnotehničku i vojnoekonomsku saradnju.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Ministri vojni: Podrška Grčke Srbiji nedvosmislena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2017

Saradnja u oblasti odbrane Srbije i Grčke prati nivo ukupnih bilateralnih odnosa i težišno se odvija u oblasti vojnog obrazovanja i obuke, te je u toku prva zajednička vežba specijalnih jedinica dvaju vojski "FALCON 17", ukazali su danas ministri dve zemlje Zoran Đorđević i Panos Kamenos...Kako...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.