Policija upala u „okupiranu” grčku RTV

Izvor: Politika, 08.Nov.2013, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija upala u „okupiranu” grčku RTV

Novinare i tehničare, koji su od juna ove godine držali zgradu ugašenog ERT-a, rasterale specijalne policijske snage

Od našeg dopisnika

Atina – Specijalne jedinice grčke policije upale su u zgradu bivše državne RTV ERT i rasterale pedesetak novinara i tehničara koji su od ukidanja nacionalnog kanala u junu ove godine okupirali zgradu i „ilegalno” emitovali program.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Specijalci su juče u 4 sati ujutru opkolili zgradu u severnom delu Atine, a zatim i prodrli do prvog sprata. Pozvali su bivše zaposlene da napuste prostorije, ali kako su oni to odbili, naoružani policajci su ih sat kasnije izveli iz studija i tehničkog dela i potom preuzeli zgradu bivšeg ERT-a. Četvoro je uhapšeno zbog opiranja naredbama policije, ali je dvoje od njih kasnije pušteno na slobodu.

Vest o intervenciji u ERT-u munjevito se proširila Atinom, ali i celom Grčkom, i već u ranim jutarnjim časovima pred zgradom su se okupile stotine bivših zaposlenih, ali i građana, koji su došli da ponovo podrže novinara nekadašnjeg nacionalnog kanala. Jake policijske snage koje su blokirale prilaz zgradi upotrebile su oko 8 sati ujutru suzavac kako bi rasterale masu koja je pokušavala da uđe u zgradu ERT-a. Isti incidenti ponovili su se nekoliko puta u toku dana.

Državna RTV ERT ukinuta je 11. juna ove godine odlukom premijera Antonisa Samarasa jer je navodno donosila velike gubitke. Ovom odlukom, koja je momentalno stupila na snagu, bez posla je ostalo oko dve hiljade novinara i tehničkog osoblja. Svi pokušaji bivših zaposlenih iza kojih je stajala i sudska odluka da se rad ERT obnovi, jer je reč o nacionalnom kanalu, i da se do septembra reše svi problem i smanji broj zaposlenih, ostali su bez odgovora. U znak neslaganja sa postupkom premijera Samarasa, Demokratska levica, koja je bila treći koalicioni partner u vladi, odlučila je da napusti kabinet Samarasa.

Deo zaposlenih u ERT-u još je u junu odbio da napusti zgradu i preko interneta i uz pomoć evropskih emitera čitavih pet meseci je nastavio sa emitovanjem programa. U međuvremenu, osnovana je nova nacionalna TV koja je radi sa trostruko manjim brojem zaposlenih, ali je primorana da  program emituje iz privatnog studija jer je zgrada ERT-a do danas bila okupirana.

Više puta vlada je bivše radnike ERT-a upozoravala da će odluka biti sprovedena i da će morati da napuste zgradu, ali nisu preduzimane nikakve energične mere.

Kako komentarišu ovdašnji, ali i međunarodni mediji, očigledno je „kucnuo čas”. U trenutku kada eksperti „trojke” međunarodnih kreditora borave u Atini i sa vladom vode teške pregovore oko budžeta za narednu godinu, a pri tom se približava 1. januar, kada Grčka preuzima predsedavanje Evropskoj uniji, sve je manje vremena da se raščiste i sva bolna pitanja: od okupiranog ERT-a, preko dopunskog otpuštanja državnih službenika, među kojima je i dve hiljade bivših zaposlenih na državnoj RTV, do problema sa krajnje desničarskom „Zlatnom zorom”, čijim se poslanicima koji se sumnjiče za kriminalne radnje oduzima poslanički imunitet, a partiji uskraćuje dalje finansiranje iz državne kase. Poslednja ubistva –antifašistički orijentisanog pevača i dvojice simpatizera „Zlatne zore” – dodatno bacaju senku na stabilnost u zemlji.

Zvanični predstavnik za štampu Simos Kedikoglu odmah je posle intervencije policije u ERT-u izjavio da su odluku saglasno doneli premijer Samaras, lider takođe vladajućeg Pasoka Evangelos Venizelos i ministar javnog reda Nikos Dendijas. On je istakao da je odluka zasnovana na zakonu, jer je zgrada mesecima pod okupacijom, i da je namera vlade da zaštiti slobodu funkcionisanja javnog servisa i javne interese.

Intervencija policije je izazvala žučnu debate u parlamentu, gde su se sa strane opozicije na račun vlade čule mnoge optužbe, pre svega, zbog načina na koji je „ERT oslobađan”.

Bivši zaposleni i mnogi građani Atine nameravaju da pred zgradom bivše državne RTV ostanu do daljeg. Slične akcije solidarnosti organizovane su u Solunu i drugim gradovima odakle je je ERT emitovao program. Sindikat bivših radnika ERT-a pozvao je građane da „zaštite glas države”.

------------------------------------------------------------------------- 

Glasanje o poverenju vladi

Atina – Napetost ispred zgrade bivše državne RTV ERT raste. Sinoć se još mnogo ljudi pridružilo protestu. Zatvorene su sve okolne ulice, strahuje se da tokom noći ne dođe do novih sukoba sa policijom.Lider opozicione Partije demokrstake levice SIRIZA Aleksis Cipras zatražio je izglasavanje nepoverenja vladi. On je energično istupio protiv akcije policije koja je „evakuisala” grupu novinara i tehničara koji su nastavili sa emitovanjem programa iz studija ERT koje su bivši zaposleni okupirali posle odluke vlade o gašenju nacionalnog kanala. Debata počinje danas u podne i trajaće tri dana. Glasnje o poverenju vladi obaviće se u nedelju u ponoć. 

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 08.11.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.