Izvor: Politika, 29.Avg.2015, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje predizborna trka u Grčkoj

Raspisivanjem izbora Aleksis Cipras je sve svoje protivnike doveo u nezavidan položaj

Od našeg dopisnika

Atina – Od danas u Grčkoj zvanično počinje predizborna trka za vanredne parlamentarne izbore, koji će najverovatnije biti održani 20. septembra. Tri partije koje su po ustavu od predsednika Prokopisa Pavlopulosa dobile mandat za formiranje vlade, očekivano, u tome nisu uspele.Lider partije Narodnog jedinstva, formirane od „neposlušnih poslanika” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posle otcepljenja od Sirize, Panajotis Lafazanis nije uspeo da nađe saradnike na političkoj sceni, odbila ga je i Komunistička partija, pa je kao poslednji mandatar bio primoran da predsedniku Grčke vrati mandat.

Prema grčkom ustavu, na ovaj način stvoreni su uslovi za raspisivanje izbora, formiranje prelazne vlade i početak predizborne trke za koju preostaju tri nedelje.

Ovaj rok ipak deluje suviše kratko za one koji nisu uspeli da se brzo prestroje: Nova demokratija, dramatično oslabljeni Pasok i novoformirano Narodno jedinstvo.

Međutim, iz svega što se dešava na trenutno haotičnoj ali vrlo zanimljivoj grčkoj političkoj sceni, jasno je da je Cipras sa ostavkom i raspisivanjem izbora povukao neočekivani potez i svoje protivnike doveo u nezavidan položaj. Jer, ni Nova demokratija, ni Pasok, koji su decenijama vladali Grčkom, kao ni radikalno levičarsko Narodno jedinstvo, nemaju dovoljno snage da u ovom trenutku zabeleže veliki uspeh. Izbori odgovaraju samo Sirizi, partiji desnog centra Anelu, koja je bila koalicioni partner u ovoj vladi, ali i partiji centra Potami, koja je sa odstojanja Ciprasu pružala podršku. Takođe, situacija sa migrantima, koji u neograničenom broju stižu u Grčku i na koje svi ne gledaju sa podjednakim simpatijama, ide na ruku ultradesničarskoj Zlatnoj zori.

U stvari, to je stanje koje će verovatno opredeljivati ove izbore na kojima sasvim sigurno ni jedna partija neće dobiti apsolutnu većinu. Nezvanične analize ukazuju da će Ciprasova Siriza dobiti od 27 do 32 posto glasova, Nova demokratija između 18 i 22 procenta, da će treći biti Potami, da će se Zlatna zora opet naći na četvrtom mestu. Bitka za cenzus od tri procenta vodiće se između Pasoka, Lafazanisovog Narodnog jedinstva i ostalih pretendenata.

Predstojeći izbori, s obzirom na to da se održavaju za manje od godinu dana od prethodnih, imaće nešto drugačiju formu i odvijaće se bez kandidovanja i pravljenja kampanja – na osnovu partijskih lista. To će bitno pojeftiniti izbore u odnosu na prethodne koji su, kao i referendum, koštali preko 20 miliona evra. Partijski lideri već od danas počinju turneju po zemlji, organizuju mitinge... Međutim, ovakva ustavna procedura bitno je olakšala posao Aleksisu Ciprasu, koji je i bez kongresa Sirize uspeo da očisti partijske redove, da se oslobodi loših saradnika, da formira svoju listu poslanika od poverenja koja će mu u parlamentu biti podrška. Sa partijske liste za sva vremena isključen je, recimo, bivši ministar finansija Janis Varufakis, koji nastavlja sa ružnim napadima na Ciprasa dok se ovaj, u isto vreme, samo ograničava konstatacijom da je „reč o dobrom ekonomisti, ali lošem političaru koji je izgubio svoj kredibilitet kod kreditora”.

U prvom intervjuu posle podnošenja ostavke, Cipras je izjavio da se svom snagom borio za dobar sporazum sa poveriocima, ali da je morao da se odluči za prevremene izbore jer su se uslovi njegovog mandata bitno izmenili. On naglašava da nije imao pravo „da dočeka kraj mandata jer je u teškoj borbi sa kreditorima iscrpeo i premašio ograničenja mandata koji mu je poveren”.

„Ponosan sam što sam posle pet godina oštrih mera pružio Grcima šansu da izraze svoje mišljenje”, jer, naglasio je, „referendum je bio inspirativni trenutak.” Po njegovim rečima, narod je pokazao da želi bolju poziciju u pregovorima, ali ne i sukob sa evrozonom. „Glas protiv loših uslova sporazuma pretvorio se u glas za sporazum koji nije savršen, ali koji ima potencijala”, izjavio je Cipras i naglasio da mu je savest čista i da nema ništa protiv da „narod oceni sve ono što sam postigao i ono gde sam pogrešio”.

Ukoliko Siriza bude prva partija na izborima, Cipras je izjavio da neće biti premijer ukoliko treba da ulazi u  koaliciju sa Novom demokratijom, Pasokom... Cipras je podvukao da kao saradnike ponovo vidi Anel, partiju čiji je lider Panos Kamenos bio ministar odbrane u njegovoj vladi.

Postoje spekulacije da bi Cipras moga da nađe zajednički jezik i sa partijom centra Potami ukoliko to bude neophodno. Pobeđuje partija koja dobije najveći procenat glasova i ona automatski dobija 50 poslaničkih mesta bonusa, što će, opet, biti nedovoljno za formiranje jednostranačke vlade. Ukoliko Cipras pobedi, a očiglednu podršku mu pruža i Evropa koja u njemu, konačno, prepoznaje mladog, perspektivnog, neiskompromitovanog lidera koji je spreman na saradnju, trebaće mu politički saveznici na koje može da se osloni.

Mnogo toga zavisiće i od raspoloženja birača koji, bez obzira na partijsku obojenost, i sami vide da u ovom trenutku Grčka nema mlađeg, sposobnijeg i perspektivnijeg lidera. Hoće li to biti dovoljno za njegovu pobedu – pokazaće izbori, ali prema nezvaničnim anketama i raspoloženju nacije, stiče se utisak da su Grci spremni da Ciprasu pruže još jednu šansu. Ovog puta da dokaže da ume i da – vlada!

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Nova demokratije sustiže Ciprasovu Sirizu

Izvor: B92, 29.Avg.2015

Razlika između radikalne levice Sirize i desnice se smanjuje dvadestak dana pre prevremenih izbora u Grčkoj...Partija doskorašnjeg premijera Aleksisa Ciprasa sada je samo između jedan i tri poena ispred svog glavnog protivnika, Nove demokratuje, pokazuju dve ankete objavljene danas...Siriza ima podršku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.