Počinje međunarodna biciklistička trka Banjaluka - Beograd

Izvor: Politika, 22.Apr.2011, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje međunarodna biciklistička trka Banjaluka - Beograd



Danas u 17 časova kriterijumskom trkom, povodom Dana Banjaluke, počeće Peta međunarodna biciklistička trka Banjaluka – Beograd, koja se boduje za rang-listu Svetske biciklističke unije (UCI) u kategoriji 1,2.

Za UCI bodove, od kojih zavisi i učešće na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. bodovaće se posebno sutrašnji prvi deo trke, od Banjaluke do Brčkog (190 km), i nedeljni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od Bjeljine do Beograda (132 km).

Sudeći prema vestima iz Banjaluke, učestvovaće 125 takmičara iz Austrije, Nemačke, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Češke, Grčke, Turske, Bugarske, Rumunije, Mađarske i Srbije, a generalni sekretar Biciklističkog saveza BiH Tihomir Kuvalja najavio je juče da će prvi put učestvovati i biciklisti iz Amerike, Čilea, Argentine i Australije.

Trka Banjaluka – Beograd je jedna od najznačajnijih sportskih manifestacija koje će se ove godine održati u BiH, a ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović istakla je da je ova trka direktno vezana za specijalne veze RS i Srbije.

Domaćini trke, koja će se kretati trasom od Banjaluke, preko Prnjavora, Dervente, Modriče, Šamca, Brčkog, Bijeljine i Šapca, do Beograda, su banjalučki BSK za deo koji se vozi kroz Republiku Srpsku i, umesto Partizana, Biciklistički savez Srbije, za etapu od Bjeljine do Beograda.

– Zbog kratkog roka od preuzimanja organizacije, nismo uspeli da obezbedimo adekvatnu pomoć i podršku Ministarstva omladine i sporta Srbije i Grada Beograda, iako smo očekivali da nam se priključe u pripremi ove trke na kojoj se osvajaju olimpijski bodovi i zbog specijalnih veza između Srbije i Republike Srpske. Potrudićemo se da i u ovim složenim finansijskim okolnostima trka bude održana na visokom nivou i da ispuni sve sportske i tehničke uslove koje zahteva kategorija 1.2 – rekao je na konferenciji za novinare Dragan Dostanić, predsednik BSS.

– Svaki osvojeni bod biće „velik kao kuća”, jer dolaze dobre profesionalne ekipe. Naš tim Partizan pauermuv ima odličan sastav i nadamo se da će nas Ivan Stević, Esad Hasanović, Dragan Spasić, Nebojša Jovanović, Jovan Zekavica i Nikola Kozomara obradovati bodovima, a deo reprezentativaca vozi u ekipama kraljevačkog Metalca, kragujevačkog Radničkog i niškog Železničara MBN. Veliki hendikep je izostanak Žolta Dera, koji je na trci „Oko Grčke” polomio lakat – rekao je Petar Rokvić, direktor trke i generalni sekretar BSS.

BS Srbije su u organizaciji pomogli Sportski savez Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Sekretarijat za sport i omladinu Beograda, Opština Bjeljina, Konsing, Farmakom MB Šabac, NIS Gasprom njeft, Dunav osiguranje, Nektar, Kruna, Planet bajk, Kapriolo, Miloturs, Telekom Srbija, Univer eksport, Komercijalna banka i Agrobanka.

Konačni cilj trke je u nedelju oko 13,15 časova kod Ade Ciganlije.

Ž. B.

objavljeno: 22.04.2011.
Pogledaj vesti o: London,   Olimpijske igre

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.