Pljušte pretnje Atini, Grčka izlazi iz EU?

Izvor: Večernje novosti, 17.Jun.2015, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pljušte pretnje Atini, Grčka izlazi iz EU?

POSLEDICA neuspeha u rešavanju problema grčkog nacionalnog duga mogao bi da bude ne samo izlazak ove zemlje iz evrozone, nego i iz Evropske unije! Centralna banka Grčke upozorila je u sredu na ovakav sled događaja, ukoliko Atina ne uspe da postigne sporazum sa međunarodnim kreditorima. - Neuspeh u pregovorima označio bi početak bolnog perioda koji bi prvo doveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << do bankrota, a potom i do izlaska iz evrozone, na kraju, verovatno i iz EU - saopšteno je iz Centralne banke, uoči današnjeg runde razgovora u Luksemburgu. U slučaju izlaska iz zone evra, Grčku bi pogodila duboka recesija uz dramatičan pad prihoda i skok nezaposlenosti. - Zato čvrsto verujemo da je sporazum sa kreditorima istorijski imperativ - navodi banka. Prema navodima portparola Evropske komisije, i dalje postoje "značajne razlike" u stavovima dve strane, a vreme za dogovor gotovo je iscurelo. Program međunarodne pomoći Grčkoj ističe 30. juna i zato je današnji sastanak ministara finansija evrozone poslednja šansa. - Debata u Grčkoj i van nje bi bila daleko jednostavnija kada bi vlada u Atini narodu tačno saopštila šta je to što Evropska komisija predlaže - ocenio je šef Komisije Žan-Klod Junker. - Krivim grčke zvaničnike, jer to što su saopštili domaćoj javnosti nije u skladu sa onim što sam rekao grčkom premijeru. Prema Junkerovim rečima, Komisija je protiv podizanja PDV na lekove i električnu energiju, zbog čega je ta institucija iznela druge predloge za popravljanje stanja u državnoj kasi, uključujući skromno kresanje vojnog budžeta. CIPRAS: "NE" KREDITORIMA! GRČKI premijer Aleksis Cipras izjavio je da je njegova vlada maksimalno izašla u susret zahtevima kreditora po pitanju reforme penzijskog sistema i povećanja poreza. Naglasio je da Atina neće oklevati da kaže "ne" sporazumu koji ne bi predstavljao "častan kompromis". Austrijski kancelar Verner Fajman, čija zemlja podržava Grčku u naporima da se finansijski konsoliduje, u sredu je, tokom posete Atini, pokazao solidarnost sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rušenje Ciprasa po svaku cenu

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jun.2015, 02:43

U Luksemburgu se danas (četvrtak) održava sastanak ministara finansija evro-zone oko grčkog duga, a sasvim je izvesno da će se zaoštriti sukob između Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske unije (EU). Atina će verovatno odbiti prihvatanje mera dodatne štednje bez mera socijalne politike...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.