„Plavi anđeo” nije na Interpolovoj listi nestale dece

Izvor: Politika, 22.Okt.2013, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Plavi anđeo” nije na Interpolovoj listi nestale dece

Organizacija „Dečji osmeh” je preuzela brigu o devojčici od trenutka kada je otkrivena u romskom kampu

Od našeg dopisnika

AtinaGrčka policija zvanično je saopštila da se „plavi anđeo” – devojčica Marija koja je pronađena u Farsali, nedaleko od grčkog grada Larise, kod romskog para koji nisu njeni biološki roditelji – ne nalazi na Interpolovoj listi nestale dece. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Policija je precizirala da je proverom podataka ustanovljeno da devojčice, uzrasta između pet i šest godina, nema na spisku 610 nestalih mališana za kojima traga Interpol. Međutim, do sada se samo u Grčkoj javilo na desetine parova koji žele da veruju da je njihovo nestalo dete upravo devojčica koja se kod romskog para našla tako što su je navodno ostavili roditelji, bugarski Romi.

Organizaciji „Dečji osmeh”, koja je preuzela brigu o devojčici od trenutka kada je otkrivena u romskom kampu, gde se izdvajala plavom kosom i zelenim očima, do sada se javilo više desetina hiljada ljudi iz celog sveta – oni koji misle da raspolažu korisnim informacijama ali i veliki broj onih koji su „izgubili” svoje mališane.

Grčka TV prikazala je već nekoliko parova koji misle da je dete njihovo, među kojima i bračni par iz Soluna, kome je pre nekoliko godina dete nestalo u porodilištu.

Romski par, kod koga je nađena plavokosa devojčica Marija i koja se apsolutno razlikovala od njihove rođene dece, više puta je pred sudijom u Larisi menjao iskaz tvrdeći prvobitno da je dete njihovo. Naknadno, posle izvođenja dokaza i kada je postalo očigledno da im u slučaju dokazivanja krivičnog dela otmice, za šta su optuženi, preti kazna od 10 do 20 godina zatvora, Romi su priznali da su devojčicu dobili preko bugarskog posrednika i saopštili ime majke, navodno Romkinje. Policija za njima traga.

Ceo događaj uzburkao je ovdašnju javnost jer je možda u direktnoj vezi sa slučajevima preprodaje dece u poslednje dve decenije. Jedan takav grčko-bugarski lanac trgovine decom prekinut je 2011. kada je uhapšeno 12 osoba. Žene lošeg materijalnog stanja u poodmakloj trudnoći dovođene su dobrovoljno ali i pod prisilom u Grčku gde su pod kontrolom mafije držane do porođaja u grčkim bolnicama, a zatim uz malu nadoknadu proterivane iz zemlje. Svako dete prodavano je za približno 20.000 evra. Istraga je ustanovila da su u celom poslu učestvovali i lekari i da je upravo zato sve i moglo da se sprovede do kraja.

J. Pavlović-Stamenić

objavljeno: 23.10.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.