Plan perestrojke evrozone - Turska umesto Grčke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2012, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan perestrojke evrozone - Turska umesto Grčke

LONDON -

U slučaju izlaska Grčke iz evrozone, u sastav tog monetarnog bloka treba pozvati Tursku jer bi takva promena omogućila njegov opstanak u kriznim uslovima, ocenio je šef londonskog biroa agencije "Market voč" i "Volstrit džornala" Kim Helmgor.

On je, međutim, priznao da je takav predlog teško ostvarljiv jer može da dovede do ozbiljinih političkih nesuglasica, pre svega između Atine i Ankare.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Mnogi ekonomisti su, ipak, spremni da podrži tu ideju, s obzirom na to da Turska, zemlja sa blizu 80 miliona stanovnika, može da postane faktor rasta na jugu za taj monetarni blok, kao ravnoteža moćnoj nemačkoj ekonomiji, objavljeno je na Internet stranici Vesti.ru.

Grčka će, pak, u sledeće dve godine biti samo izvor problema. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je juče prognozirala da će grčka ekonomija u 2012. oslabiti 5,3 odsto, dok će privreda Turske, koja se može porediti s Kinom, posle jačanja od 8,5 odsto u 2011, ostvariti ove godine rast od oko osam procenata.

Helmgor, sem toga, ukazuje da bi ulazak Turske u evrozonu omogućio priliv "sveže krvi" u sve stariju Evropu, mada istovremeno ističe da bi to moglo da postane izvor porasta ksenofobije u Berlinu i Parizu.

Te dve zemlje bi, međutim, možda bile voljne da tu ksenofobičnost prebrode kada shvate da je prosečna starost stanovništva Turske oko 28 godina, daleko ispod proseka u evrozoni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.