Partenon u opasnosti: Potrebna hitna restauracija

Izvor: Svet, 04.Okt.2014, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partenon u opasnosti: Potrebna hitna restauracija

Čuveni grčki Partenon posle 2.500 godina postojanja, u velikoj je opasnosti od rušenja. Arheolozi su otkrili “nestabilnost tla u prilično širokoj oblasti” na Akropolju. Naučnici su analizirali tlo nakon što se odlomio jedan veliki kamen. Za to optužuju oluke na starom Muzeju Akropolja.
Potrebno je obaviti detaljnu restauraciju uz već postojeće radove na najposećenijoj grčkoj turističkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << atrakciji. Radovi su u toku uprkos tome što je Grčka prošla kroz tešku ekonomsku krizu.
Arheolozi se brinu i za najstariju piramidu u Egiptu. Đoserova piramida stara 4.600 godina se restauracijom zapravo uništava, tvrde aktivisti za očuvanje kulturnog nasleđa. Oni tvrde da je kompanija izgradila nove zidove i strukture na mestu uprkos zakonima o restauraciji. UNESCO je tražio detaljan izveštaj iz tamošnjeg Ministarstva za starine.
Izvor: B92
Foto: Wikipedia
 

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.