Papuljas: Srbija mora što pre u Evropu

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 02.Jul.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papuljas: Srbija mora što pre u Evropu

Predsednik Grčke: Doživljavamo vas kao značajnog strateškog partnera koji mora da ima stabilizujuću ulogu u regionu

Srbiji je mesto u Evropi,ona u što kraćem roku mora da postane članica Evropske unije, njenim građanima mora se omogućiti da putuju slobodno, bez viza. Taj proces trebalo bi ubrzati i do kraja godine pitanje putovanja bez viza trebalo bi da bude pozitivno rešeno. Grčka Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << doživljava kao značajnog strateškog partnera i smatra da je reč o zemlji koja mora i može da ima ulogu stabilizirajućeg faktora u regionu, ocena je koju je izrekao predsednik Grčke Karolos Papuljas koji se od juče nalazi u trodnevnoj zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Reč je o prvoj poseti jednog grčkog predsednika otkako je Srbija samostalna država, ali je u isto vreme reč i o nastavku tradicionalno prijateljskih odnosa u okviru 140 godina diplomatske saradnje dve zemlje.U njima je podrška grčke strane u mnogim situacijama bila od ogromnog značaja i predstavljala oslonac u momentima traganja za rešavanjem kriznih situacija i problema.

Sam predsednik Papuljas je ranije, kao šef diplomatije, već učestvovao u rešavanju kriza na prostorima bivše Jugoslavije, uvek ističući da su odnosi Grčke sa zemljama Balkana od posebnog značaja, jer region ima sve osnove da postane zona mira i napretka. U tom kontekstu i juče je, tokom zvaničnih razgovora predsednika Srbije i Grčke Borisa Tadića i Karolosa Papuljasa, ocenjeno da se rešenje pitanja statusa Kosova i Metohije mora naći u okvirima međunarodnog prava.

Grčka neće promeniti stav kad je reč o nezavisnosti Kosova, koje Atina nije priznala. Naša zemlja je uvek bila za uzajamno prihvatljivo rešenje koje bi se zasnivalo na međunarodnom pravu, koje bi zadovoljavalo pravo manjina i ne bi imalo ni pobednike ni poražene", izjavio je predsednik Papuljas po završetku razgovora.

Predsednik Srbije Boris Tadić je u zajedničkoj izjavi novinarima istakao značaj principijelnog stava Grčke o pitanju statusa Kosova od koga Srbija, kao ni od svog puta ka članstvu u EU, rekao je, neće nikada odustati.

Predsednik Tadić je naglasioda će biti nastavljene reforme koje Srbiju približavaju Evropskoj uniji, uz izvršavanje međunarodnih obaveza i nastavak saradnje sa Hagom.

Tokom razgovora dve strane su se saglasile da je prisustvo grčkih kompanija u Srbiji od izuzetnog značaja, da završavanje Koridora 10 ima prioritet, jer je od značajane samo za Srbiju i Grčku – već i za samu EU.

Sa grčkim predsednikom je u trodnevnu posetu doputovala i delegacija grčkih privrednika koja će učestvovati u radu Srpsko-grčkog poslovnog foruma u okviru koga će biti potpisan i sporazum o nadgledanju projekta regionalne mreže optičkih vlakana „SEE-lajt”. Otvaranje foruma pratiće i predsednik Grčke i premijer Srbije Mirko Cvetković, koji će sa visokim gostom imati i odvojene razgovore.

Grčki predsednik sa članovima delegacije bio je juče i gost gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, a tokom popodneva obišao je Kulu Nebojšu, mesto stradanja grčkog revolucionara Rige od Fere.

Posebno interesovanje izazvala je njegova poseta Univerzitetskom naselju „Belvil” u kojem se susreo i sa grčkim takmičarima na Univerzijadi.

Danas, drugog dana posete Srbiji, Karolos Papuljas će se susresti i sa predsednicom Narodne skupštine Republike Srbije Slavicom Đukić-Dejanović sa kojom će razgovarati o najvažnijim pitanjima razvoja odnosa dve zemlje, o saradnji dva parlamenta i zakonodavnoj aktivnosti Srbije.

U petak popodne Karolos Papuljas će u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića svečano otvoriti Helenski fond za kulturu u Beogradu.

Jasmina Pavlović-Stamenić

[objavljeno: 03/07/2009]
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.