Izvor: B92, 25.Jan.2010, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papandreu za saradnju sa Erdoganom

Atina -- Grčki premijer Jorgos Papandreu pozvao je u pismu svog turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana da ponovo pokrenu napore za približavanje njihove dve zemlje.

To je odgovor na pismo koje je Erdogan u novembru uputio grčkom premijeru, u kome je izrazio želju turske vlade da razvija odnose sa Grčkom i spremnost da pregovara o svim pitanjima. Papandreu u odgovoru navodi da je "ohrabren zajednčkom željom" lidera dve zemlje da poprave bilateralne odnose, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grčka novinska agencija Ana koja je imala uvid u pismo.

Pismo je danas predao Erdoganu grčki ambasador u Ankari.

Papandreu je pozvao Erdogana u zvaničnu posetu Grčkoj i rekao da se nada da će se obnoviti napori ka uspostavljanju produktivnijih odnosa i trajnog mira između dve zemlje.

On je pozvao Tursku da prekine sa praksom osporavanja grčkog suvereniteta u Egejskom moru, posebno kada je reč o kršenju grčkog vazdušnog prostora i naglasio da to ni u čemu ne doprinosi poboljšanju uzajamnih odnosa.

U pismu se takođe podvlači potreba da Turska poštuje sporazum o readmisiji hiljada ilegalnih imigranata, koji stižu u Grčku sa njene teritorije.

Papandreu je predložio da se usvoji grčko-turski "akcioni plan" za rešavanje pitanja ilegalnih imigranata.

Premijer Grčke se takođe založio za to da Turska doprinese uspehu napora za ponovno ujedinjenje Kipra.

On je ponovio je da će Grčka podržati nastojanje Turske da postane članica Evropske unije, ukoliko ispuni kriterijume za članstvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.