Papandreu: Merkelova i Sarkozi su me javno ponizili

Izvor: Studio B, 03.Nov.2011, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papandreu: Merkelova i Sarkozi su me javno ponizili

Premijer Grčke rekao je poslanicima u parlametu, da referendum o prihvatanju drugog paketa finansijske podrške EU ne može biti održan i istovremeno optužio evropske zvaničnike da su pretili Grčkoj.

"Poslednje dve godine vodili smo veliku bitku... Naša dužnost je da izbegnemo bankrot kako bi sprečili raspad zemlje. Mi smo zamorčići - razvijena zemlja u monetarnoj uniji koja sve to proživljava", rekao je Papandreu na početku obraćanja poslanicima u grčkom parlamentu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
On je naglasio da Grčka sada "gleda katastrofi u oči".

"Osetili smo mali deo onogo šta zaista znači čuvati svoju zemlju i šta bi zaista značilo ne čuvati je. Srećom, okusili smo mali deo, ali opet i to je dovoljno da vidimo gde smo sada", naglasio je on.

Govor grčkog premijera propraćen je u potpunoj tišini, bez aplauza ili negodovanja, prenosi "Gardijan".

"Duboko verujem u demokratiju, u vrednosti svojstvene demokratiji. Ako ne možemo da odgovorimo na ono što smo se obavezali unutar evrozone, onda treba da otvorimo sve karte", rekao je grčki premijer.

On je istakao da je odluka o referendumu garant opstanka u evrozoni.

"Rekao sam našim partnerima da ako imamo politički koncenzus, ako se izjasnimo o paketu pomoći i u to uključimo opozicione stranke, onda neće biti potrebe za drugim rešenjima", naveo je Papanredeu.

On je potom kritikovao evropske zvaničnike koji su, kako je naveo, pretili Grčkoj.

"Jasno je da nas gledaju kao zemlju koja nije zaslužila pomoć", rekao je on, objašnjavajući kako su ga nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi javno ponizili tokom sastanka u Kanu.

"Govorili su nam kako da sprovedemo referendum, kako da definišemo pravila...", dodao je on.

Ipak, nije izbegao da pomene grčki narod koji je, prema njegovim rečima, kriza najviše pogodila.

"Žrtvovanje naroda neće biti uzaludno. Svakog dana nam pomažu da izgradimo nove fondacije koje će raditi u korist naše zemlje... Ne znam da li u svetu postoje zajednice koje bi izdržale ovakakv teret u tako kratkom vremenskom periodu", istakao je Papandreu.

Venizelos: Grčkoj neophodna pomoć EU i MMF

Ministar finansija Grčke Evangelos Venizelos rekao je potom da Grčka mora jasno da kaže da referendum neće biti održan. On je, inače, jedan od četvorice ministara koji se protive raspisivanju referenduma i koji su zatražili ostavku premijera Papandreua.

"Zvanična Atina mora da ubedi svoje međunarodne partnere da će odmah uraditi sve što može kako bi sporazum sa EU o finansijskoj pomoći bio sproveden u delo", naglasio je Vanizelos.

Zemlji koja grca u dugovima potrebna je injekcija gotovine od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda "pre 15. decembra, da bi ispunila finansijske obaveze", smatra on.

Samaras: Papandreu da podnese ostavku

Grčki opozicioni lider Antonis Samaras pozvao je Papandreua da podnese ostavku i demonstrativno izveo svoje poslanike iz skupštinske sale u kojoj se vodi debata o poverenju vladi.

"Rekao sam Papandreuu da podnese ostavku i da krene u formiranje prelazne vlade", rekao je Samaras koji se zalaže za prevremene izbore.

On je optužio grčkog premijera za "ucene, laži i grčevite napore da ostane na vlasti". navela je francuska agencija AFP.

Debata o poverenju sadašnoj vladi počela je juče u parlamentu, a trajaće do sutra, kada će biti održano glasanje.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.