Ozborn u strahu zbog grčke krize

Izvor: B92, 20.Feb.2015, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ozborn u strahu zbog grčke krize

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn kaže da bi neslaganje evrozone i Grčke moglo da se pretvori u krizu velikih razmera i istakao neophodnost dogovora.

"Blokada između evrozone i Grčke preti da preraste u opštu krizu što bi moglo da načini pravu štetu evropskoj privredi i to je rizik i za Veliku Britaniju. Potrebno je da evrozona nađe zajedničko rešenje", rekao je Ozborn u izjavi koju prenosi Bi-Bi-Si.

On je rekao da Velika Britanija koja nije članica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evrozone, kod kuće mora da nastavi sprovođenje ekonomskog plana koji je zemlju održao u sigurnosti i da bi sad bio "užasan trenutak" da se odustane od tog plana jer bi time zemlja bila izložena riziku.

Ministri finansija zemalja zone evra sastaju se ponovo danas u Briselu, u pokušaju da se dogovore oko Grčke.

Nova grčka koaliciona vlada predložila je šestomesečno produženje evropskog plana pomoći, ali ne želi da to bude povezano sa merama štednje. Taj zajam bi dao vremena Grčkoj i njenim kreditorima da postignu novi sporazum o pomoći.

Nemački ministar finansija Volfgand Šojble odmah je odbacio zahtev Grčke, ocenivši da ona nije ispunila zahteve koje su dali medjunarodni kreditori.

Portugal je takođe saopštio da se ne slaže s grčkim zahtevom, a veruje se da će zahtev Grčke odbiti i Finska, Španija i baltičke zemlje koje su ranije sprovele stroge mere štednje, da bi ušle u evrozonu ili opstale u njoj.

Po nacrtu stava nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea za današnji skup u Briselu, dokument koji je pripremila Grčka "ne daje nikakvu osnovu ni za zajedničko saopštenje", preneli su grčki mediji.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.