Otvorena izložba Evropa Jugoistok - Zabeležena sećanja

Izvor: Radio 021, 21.Avg.2015, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba "Evropa Jugoistok - Zabeležena sećanja"

Izložba "Evropa Jugoistok - Zabeležena sećanja" u organizaciji Goethe Insituta otvorena je večeras u  Muzeju istorije Jugoslavije.

Na postavci su predstavljena dela 23 umetnika iz 11 država jugositočne Evrope (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Kipra, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Srbije i Turske), tema su sećanja, a težište rada je istorija jugoistočne Evrope.

"Pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mesto za prezentaciju ovako velikog regionalnog projekta jeste Muzej istorije Jugoslavije zato što ovaj muzej podstiče pamćenje i kulturu sećanja radi razjašnjavanja jugoslovenskih fenomena i ideje jugoslovenstva uopšte", rekla je na otvaranju izložbe Neda Knežević, direktor Muzeja istorije Jugoslavije. Na okruglom stolu održanom posle otvaranja izložbe, "Savremena umetnost između istorije i sećanja" sa Konstance Vike, glavnom kustoskinjom izložbe, Anom Panić, kustoskinjom Muzeja istorije Jugoslavije i umetnicima Sandrom Vitaljić, Predragom Terzićem i Nikolom Radićem Lucatijem.

Na izložbi su predstavljeni radovi (fotografije, video radovi i instalacije) koje se bave pitanjima koletivnog pamćenja, različith kultura sećanja, memorijalnih prostora i posebnom ulogom slika u ovim procesima. Koncept izložbe osmislili su Florian Ebner i Konstane Vike, dok je kustoskinja u Beogradu Ana Panić, kustoskinja MIJ.

Kao što je Vike navela u uvodu kataloga izložbe, izbor umetničkih radova na ovoj izložbi polazi od pretpostavke da fotografski, filmski i  video-mediji imaju poseban odnos prema prošlosti i igraju bitnu ulogu u predstavljanju indiviualnih rituala sećanja i kulture kolektivnog pamćenja.

Izložba je tematski podeljena na šest celina, a uređenje postavke je polazište koje nudi različite perspektive za posmatranje izloženih dela. Neki od pristupa su definisani svojom temom, drugi umetničkim stavom, a neki opet promišljanjem samog medija kojim se služe.

Ako se komparativno sagledavaju sva dela koja su izložena, vidljivo je na koje se sve načine fotografija može upotrebljavati.

Izložba je do sada gostovala u 12 gradova jugoistočne Evrope (Pula, Zagreb, Sarajevo, Skoplje, Sofija, Bukureš, Kišnjev, Tirana, Solun, Atina, Ankara, Nikozija), a u Beogradu publika može da je vidi u Muzeja istorije Jugoslavije do 19. septembra.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Najlepša je zemlja moja

Izvor: Danas, 21.Avg.2015

Beograd - Izložba "Evropa. Jugoistok - Zabeležena sećanja", u organizaciji Gete instituta, koja je otvorena sinoć u Muzeju istorije Jugoslavije predstavlja radove 23 umetnika iz 11 država Jugoistočne Evrope, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Kipra, Makedonije, Moldavije,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.