Otkrivena planeta koja upravlja kometama

Izvor: Vesti-online.com, 16.Feb.2011, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena planeta koja upravlja kometama

Uu Sunčevom sistemu je otkriveno džinovsko nebesko telo koje bi moglo biti uvršteno među planete! Reč je o gasovitom divu Tuše (Tuche), koji je ime dobio po grčkoj boginji odgovornoj za sudbinu gradova.

Tuše ima masu četiri puta veću od Jupiterove, veruje se da oko njega kruže prirodni sateliti, a atmosfera je nalik Jupiterovoj. Njegova udaljenost od Sunca je 15.000 puta veća nego Zemljina, a 375 puta >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << udaljenija nego što je Plutonova. Upravo je to razlog zašto nije ranije otkriven.

Prva ga je otkrila NASA, odnosno njen teleskop "Vize" i sada se čeka april, kada se očekuju prve relevantnije analize prikupljenih snimaka.

"Smatramo da bi u sledeće dve godine mogli da rasvetlimo priču o ovom nebeskom divu", rekao je astrofizičar Džon Matese Vajtmir i dodao da bi zbog ovog otkrića Međunarodna astronomska unija (IAU) mogla uvesti novu kategoriju pri biranju planeta unutar Sunčevog sistema..

Sručnjavi kažu, ipak, da je realnije da se to ne dogodi, jer je Tuše najverovatnije nekada kružio oko neke druge zvezde, a potom upao u gravitacijsko polje našeg Sunca i tu se zadržao.

Takođe, on je "odgovor" na komete koji dolaze iz "suprotnog smera" i pod krivim uglom. Naučnici nikako nisu mogli da shvate otkuda komete, ali potvrda teorija polako dolazi. Orbitu otprilike 20 odsto poznatih kometa, otkrivenih u poslednjih stotinjak godina, menjao je upravo Tuše, prenose agencije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.