Orbović: Nećemo grčki scenario

Izvor: Politika, 05.Mar.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orbović: Nećemo grčki scenario

Krupni preduzetnici i predstavnici radnika još čekaju povratno pismo od Vlade Srbije. Iako su minulog ponedeljka kreatorima ekonomske politike uputili poziv na saradnju, odnosno da zajedničkim snagama pokušaju da nađu rešenje za izlazak iz krize, iz sedišta vlade u Nemanjinoj ulici još nisu dobili nikakav odgovor. Ukoliko do ponedeljka na adresu Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) ne stigne ni slovo od predstavnika vlasti, predstavnici radnika i krupnog kapitala prelaze na plan „B”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Sudeći prema najavi Ljubisava Orbovića, predsednika SSSS-a, članovi kluba „Privrednik” i sindikalci biće vrlo strpljivi u nastojanju da pokrenu razgovore sa vladom.

– Kao odgovorni članovi društva ne želimo konflikte, najmanje želimo da se u Srbiji ponovi grčki scenario. Smatram da i posle tako negativnog scenarija na kraju opet razgovorom mora da se reši problem, zato nema potrebe za takvom vrstom akcije. Ipak, ukoliko odgovor nadležnih izostane, svim pregovaračkim sredstvima, pritiskaćemo vlast da sa nama postigne socijalni pakt – objašnjava Orbović.

On ipak dodaje da je pitanje koliko dugo će radnici moći da čekaju odgovor vlasti i podseća da su i u Grčkoj protesti nastali stihijski. Orbović će se, obećava, truditi da izbegne takav epilog događaja, ali smatra da vlada mora da ima razumevanja za probleme građana i privrede. Jer, bez uključenja države u socijalni dijalog, pakt sindikalaca i biznismena nema nikakvog smisla, smatra Orbović koji ne misli da kriza u Srbiji jenjava. Naprotiv, pred nama je još jedna teška godina, pa što pre treba da se postigne konsenzus vlasti, privrednika i radnika.

Članovi kluba „Privrednik” zapošljavaju 100.000 radnika i u poslednje vreme u javnosti stalno ističu neophodnost stabilizacije nacionalne valute, značaj finansijske podrške proizvođačima, stimulaciji potrošnje, ali i privlačenju investicija.

A. N.

[objavljeno: 06/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.